
Dawniej Polskę często nawiedzały susze, warto więc spojrzeć w przeszłość i zobaczyć, jakie rośliny uprawialiśmy w latach, gdy było bardzo sucho – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Zuzanna Skalska, Partner Założycielski 360Inspiration, Współzałożyciel FutureS Thinking Group, Praktyk Przyszłości.
Sektor spożywczy stoi teraz przed wieloma wyzwaniami, m.in. istnieją obawy, że susza może być w tym roku większa niż rok temu.
- Uważam, że odpowiedzi należy szukać w przeszłości. Otóż wiele źródeł historycznych podaje, że Polskę od wielu setek lat nawiedzały długie lata suszy. Kronikarze pisali o wyschniętych rzekach, o tygodniach a nawet miesiącach bez opadów. Obecnie w Polsce nie jest już ewenementem, że latem temperatura dochodzi do 40 stopni, a liczba gorących dni wydłuża się. Dlatego, oprócz spojrzenia w przeszłość, popatrzmy też na inne państwa, które mają taką pogodę od dawna, np. Włochy czy Hiszpania. One też są krajami rolniczymi, które, mimo upałów i suszy, dają sobie radę - mówi Zuzanna Skalska.
Jej zdaniem, trzeba zacząć zdawać sobie sprawę, że nie wszystkie rodzaje zbóż oraz owoców i warzyw będzie można nadal w Polsce uprawiać. Niektóre z nich, z powodów zmian klimatycznych, nie dadzą rady wzrastać.
- Warto więc spojrzeć w przeszłość i zobaczyć, jakie rośliny kiedyś uprawialiśmy, w latach, gdy było bardzo sucho. Otóż przez wiele setek lat na terenach Polski uprawiano winorośl, między innymi w Małopolsce, szczególnie pod Krakowem. Produkowaliśmy polskie wina, trudnili się tym mnisi oraz mieszczanie. Obecnie niektórzy przedsiębiorcy próbują odtwarzać winnice w miejscach, w których wcześniej one rosły - mówi.
- Uprawialiśmy wiele drzew owocowych, w tym różne gatunku śliw, tak jak na południu Europy, gdzie rośnie wiele gatunków moreli i renklod oraz innych rodzajów owoców, które nie potrzebują zbyt dużo wody do wzrostu. Na przykład w Turcji, w której uprawia się winogrona, figi, jabłka, pigwy i owoce cytrusowe, popularne są również owoce pestkowe, takie, jak morele, brzoskwinie, śliwy, czereśnie i wiśnie. Morele są również masowo uprawiane we Francji – to częsty składnik różnorodnych francuskich dań i wypieków - podsumowuje Skalska.
CHF
4,81 -0,03%
GBP
5,58 -0,25%
USD
4,61 0,22%
ON
7,26 -30 gr
LPG
3,30 -4 gr