×

Subskrybuj newsletter
sadyogrody.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Fit pączki? Kilka pomysłów na ich przygotowanie

Autor: SadyOgrody.pl 02 lutego 2023 11:06

Fit pączki? Kilka pomysłów na ich przygotowanie Dla wielu najważniejszy dzień w roku kiedy to bez wyrzutów sumienia można rozkoszować się pysznymi słodkościami. / fot. shutterstock

Jak zrobić pączki fit? Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Dla wielu najważniejszy dzień w roku kiedy to bez wyrzutów sumienia można rozkoszować się pysznymi słodkościami. My podpowiadamy jak pączki "odchudzić" i sprawić, żeby były zdrowsze.

Tłusty Czwartek to szczególny dzień podczas którego królują pączki i faworki. To symboliczne zakończenie karnawału i przygotowanie do wielkiego postu. Wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnych pączków smażonych na oleju. My podpowiadamy jak pączki "odchudzić" i sprawić, żeby były zdrowsze. 

Pączki fit - a może z dodatkiem warzyw?

Choć pączki nie kojarzą nam się z pożywną i zdrową przekąską możemy uczynić, żeby ich zjedzenie nie było wyłączne obarczone pustymi kaloriami. Jest na to sposób - pączki z warzywami. W internecie można znaleźć wiele przepisów na pączki z kukurydzą czy batatami. Dodanie puree z batatów sprawi, że ciasto będzie lekkie i delikatne. Dodatek batata będzie również idealnym zamiennikiem jajek w przypadku wegańskich pączków. 

Wytrawne pączki. Pomysły na wersje z warzywami

Nieco bardziej wytrawne ale wciąż pyszne będą pączki z dodatkiem cebulki, szczypiorku, groszku czy drobno pokrojonymi brokułami. Zupełnie odmienioną wersją pączków będą te z nadzieniem warzywnym. To zupełnie inna odsłona pączków dla tych, którzy lubią nowe kulinarne doznania bądź chcą utrzymać dietę. 

Pączki - pieczone czy smażone? 

Zdecydowanie pieczone! Upieczenie pączków w piekarniku spowoduje, że będą mniej tłuste i kaloryczne. Niczym nie odbiegają smakiem od tych pieczonych a są zdecydowanie zdrowsze. 

Jak zrobić zdrowe pączki? Wybierz inną mąkę

Dobrym pomysłem będzie również wybór zdrowszej mąki do zrobienia pączków - zamiast pszennej może to być orkiszowa. Cukier możemy natomiast zastąpić erytrytolem czy ksylitolem. 

Jedno jest pewne, nie ważne czy pieczone czy smażone, czy z dodatkiem warzyw czy też nie, najważniejsze aby zachować umiar i rozsądek a na co dzień wybierać produkty zdrowe i nieprzetworzone oraz komponować posiłki bogate w warzywa i owoce. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Sady Ogrody - Google News Obserwuj nas w Google News

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI