- Europejski Kongres Gospodarczy 2021 odbywa się w dniach 20-22.09.2021 roku.
- Przez trzy dni debat nie zabraknie rozmów o najważniejszych problemach i wyzwaniach gospodarczych, finansowych, inwestycyjnych, politycznych.
- Biorą w nich udział przedstawiciele rządu, Parlamentu Europejskiego, specjaliści różnych dziedzin, firm, samorządów.
W ramach Kongresu odbywa się ponad sto debat poświęconych najaktualniejszym zagadnieniom, kilkanaście bloków tematycznych, sesje w ramach European Tech and Start-up Days, trzy dni wypełnione dyskusjami, prezentacjami, spotkaniami, wymianą doświadczeń polityków, przedstawicieli europejskich rządów, międzynarodowego grona inwestorów i przedsiębiorców reprezentujących różne branże gospodarki.
EEC 2021: porozmawiamy o branży spożywczej i handlu
Zapraszamy na panele poświęcone rolnictwu oraz branży spożywczej:
22 września 2021 r., 9.30-11.00 Eksport żywności w cieniu pandemii i ekowyzwań
Polska jakość, cena i smak w dobie protekcjonizmu w UE. Dalekie rynki w zasięgu polskiej żywności – wyzwania i szanse. Na jakie produkty jest popyt na rynkach światowych? Eksport coraz bardziej zielony – rosnące wymogi etyczne i środowiskowe wyzwaniem dla eksportu polskiej żywności.
Udział w panelu potwierdzili:
Marek Moczulski, prezes, Unitop
Monika Piątkowska, prezydent, Izba Gospodarcza Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz
Marek Piątkowski, prezes zarządu, ZPC Otmuchów
Michał Siwek, dyrektor, Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri, Bank BNP Paribas
Grzegorz Słomkowski, członek zarządu, Polska Agencja Inwestycji i Handlu SA
Tomasz Trzaska, kierownik, Dział Handlu Zagranicznego, Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie
Barbara Wieczorek, dyrektor generalny Business Unit Eksport, Grupa Maspex
Debatę poprowadzi Adam Tubilewicz, zastępca red. naczelnego www.portalspozywczy.pl
22 września 2021 r., 11.30-13.00 Biznes spożywczy na drodze zrównoważonego rozwoju
Jak polskie firmy sektora spożywczego wpisują się w cele Zielonego Ładu? Zrównoważona żywność szansą dla branży spożywczej. Zrównoważone rolnictwo a potrzeby surowcowe firm. Regulacje i koszty, czyli wyzwania dla sektora spożywczego i handlu: gospodarka cyrkularna, rozszerzona odpowiedzialność producenta, system kaucyjny. Ograniczanie emisji gazów cieplarnianych w łańcuchach dostaw. Jakiej żywności oczekują polscy konsumenci?
Udział w panelu potwierdzili:
Małgorzata Bojańczyk, dyrektor, Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”
Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu, dyrektor generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Adam Kopyść, członek zarządu, Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP"
Adam Mokrysz, prezes zarządu, Grupa Mokate
Kacper Nosarzewski, członek zarządu, Polskie Towarzystwo Studiów nad Przyszłością, partner, 4CF
Tomasz Syller, członek zarządu SPAR Polska
Krzysztof Ślęczka, CG&S Clients Cluster Lead, Accenture
Debatę poprowadzi Olimpia Wolf, dziennikarka ww.portalspozywczy.pl
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze