
W roku 2020 Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili przypada na 3 lipca - informuje kalbi.
Wyrazisty czerwony kolor, ostry smak – obok papryczki chili nie da się przejść obojętnie. Warto jednak wiedzieć, że ma ona także właściwości lecznicze.
Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów.
Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca.
Dziś warto więc przyrządzić jakąś potrawę, która zawiera paprykę chilli.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,69 -0,26%
GBP
5,31 -0,13%
USD
4,29 -0,25%
ON
6,75 -6 gr
LPG
3,11 -1 gr