Jak podaje kalbi, Dzień Marchewki (International Carrot Day) powstał w 2003 roku. Obchodzony jest m. in. we Francji, Szwecji, Włoszech, Rosji, Japonii, Australii i Wielkiej Brytanii. Jego celem jest szerzenie wiedzy na temat tego pomarańczowego warzywa i jego wspaniałych właściwościach.
Dlaczego warto jeść marchewki?
Marchew nie tylko jest smaczna, ale przede wszystkim posiada liczne wartości odżywcze.
Marchew jest źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz również zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
W marchewkach znajdziemy pożyteczne składniki takie jak: witamina A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz pektyny.
Uprawa marchwi na wczesny zbiór
Wczesna marchew dostępna jest w sprzedaży już w pierwszej połowie maja, w zależności od przebiegu pogody.
Nasiona marchwi na wczesny zbiór pęczkowy najczęściej wysiewa się już pod koniec marca. Również przez niektórych praktykowany jest siew przedzimowy – koniec listopada lub początek grudnia (przed zamarznięciem gleby). W okresie tym trzeba wysiewać nasiona o wysokiej wartości siewnej, gdyż część z nich traci podczas zimy zdolność kiełkowania. Wysiewając nasiona przed zimą można uzyskać o 7-14 dni wcześniejszy zbiór w porównaniu do siewu wczesnowiosennego.
W uprawie wczesnej marchwi wskazane jest stosowanie folii perforowanej lub agrowłókniny. W ten sposób można przyspieszyć zbiór o 7-8 dni oraz uzyskać plon wyższej jakości. W produkcji towarowej marchew najczęściej jest uprawiana na redlinach.
Marchew na zbiór letni i jesienny
Optymalnym terminem siewu marchwi przeznaczonej na zbiór letni i jesienny do
jest kwiecień i maj. Marchew na cele przetwórcze sieje się przeważnie od połowy kwietnia do połowy maja a do długotrwałego przechowywania w maju.
Marchew należy do warzyw o dużym znaczeniu gospodarczym. Spożywana jest w stanie świeżym – w ciągu całego roku, jak również korzenie marchwi wykorzystywane są do przetwórstwa.
Marchew - rożnorodność barw
W sprzedaży dostępne są odmiany o nietypowym wybarwieniu, które cieszą się coraz większym uznaniem wśród konsumentów.
W ofertach firm nasiennych oprócz tradycyjnej „pomarańczowej” marchwi, można znaleźć również odmiany o nietypowym dla tego warzywa wybarwieniu korzenia – białe, żółte, bądź purpurowe, które zyskują dużą popularność.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze