
Dzień Arbuza przypada na 3 sierpnia. Za co uwielbiamy te owoce?
Arbuz zaliczany jest do rodziny dyniowatych i z punktu widzenia produkcji rolniczej jest warzywem jednak ze względu na swój smak i wartość odżywczą klasyfikowany został do owoców.
Stanowi bogate źródło witamin, a do tego niemal w ogóle nie zawiera kalorii, bo w większości składa się z wody. Świetnie orzeźwia, dlatego też chętnie sięgamy po niego latem, w trakcie upałów.
Arbuz u nas uprawiany bywa najczęściej amatorsko, dodatkowo odmiany odporne na niskie temperatury. Producja na większą skalę odbywa się głównie w szklarniach i tunelach foliowych.
Arbuz lubi ciepło i potrzebuje dużo wody. Dla prawidłowego wzrostu wymaga najlepiej rejonów o ciepłym klimacie, gdzie optymalna temperatura waha się od 21 do 29 stopni C, przy czym minimalna to 18 stopni C.
W Europie arbuzy uprawia się m.in. w Hiszpanii, Portugalii, Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, Bułgarii, Rumuni, Węgrzech oraz Ukrainie.
CHF
4,82 -0,15%
GBP
5,59 -0,86%
USD
4,60 -0,68%
ON
7,26 -30 gr
LPG
3,30 -4 gr