
Dynia to owoc czy warzywo? Prawda o dyni nie jest oczywista i dla wielu będzie zaskoczeniem. Skąd pochodzi, gdzie jest uprawiana i jakie ma właściwości odżywcze?
Dynia to roślina pochodząca z rodziny dyniowatych. Jest rośliną jednoroczną, pochodzącą ze strefy klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Uprawiana jest obecnie niemal na całym świecie w kilkunastu gatunkach. Wyróżniamy dynie zarówno ozdobne, jak i jadalne.
Dla wielu oczywistym jest, że dynia jest warzywem. Także w sklepach znajdziemy ją właśnie w dziale z warzywami. Jednak wiele osób jest w błędzie, gdyż pod względem botanicznym dynia jest owocem!
Pomiędzy rozłożystymi liśćmi wyrastają jadalne owoce dyni, które nazywane są… jagodami. Dlatego dynia jest owocem. Owoce dyni są jadalne i mogą ważyć nawet kilkaset kilogramów. Ich kształt może być kulisty, cylindryczny lub gruszkowaty. Wewnątrz znajduje się miąższ oraz pestki, z zewnątrz skóra.
Dynia jest rośliną bogatą w karoten oraz witaminę C, niektóre witaminy z grupy B a także witaminy K i E. Zawiera minerały takie jak potas, fosfor oraz cynk. Jest tez bogactwem błonnika. W dyni nie brakuje również błonnika, który wpływa korzystnie na układ trawienny.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,62%
GBP
5,32 -0,23%
USD
4,33 -0,50%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr