Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą



www.sadyogrody.pl/ informacja prasowa - 14 lipca 2020 10:58


Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są piękne i mają dużo pozytywnych konotacji, są świeże, energetyczne, romantyczne, ale nie muszą być tylko elementem dekoracyjnym, mogą być częścią dania.

- Z tych owoców można zrobić cuda. Nie można się bać, trzeba spróbować. Czerwone owoce są znakomite do sosów do mięs, świetnie komponują się z warzywami, doskonale łączą z serami, szczególnie kozimi oraz typu koryciński. Warto szukać dla nich dodatków, od czarnuszki po bazylię, znaną z połączenia z pomidorami, np. w sałatce caprese, ale równie dobrą z truskawkami – mówi szef kuchni Mikołaj Rey.

Z polskich owoców czerwonych można zrobić cuda. - Mamy sezon, świetnych producentów, świetnych kucharzy, wiele miejsc, które powinniśmy odwiedzić. Czekają na nas by wspólnie odkrywać nasze kulinarne tradycje. Cieszmy się tymi smakami, bawmy się nimi, są radością i wielką kulinarną inspiracją. To też zdrowie w czystej postaci. Mają wszystko co potrzeba by zadowolić każdego. Warto używać czerwonych owoców również do dekoracji są tak piękne, że sama ich obecność na talerzu wygląda luksusowo. Życzymy wszystkim smacznego i na zdrowie. Z głębi serca wołam, czas na polskie superowoce - mówi Mikołaj Rey.