
Czernidlak kołpakowaty to grzyb jadalny z rodziny pieczarkowatych. Bardzo łatwo pomylić go z czernidlakiem pospolitym, który w połączeniu z alkoholem jest silnie trujący. Jak go rozpoznać?
Młody czernidlak kołpakowaty ma biały kolor a z czasem przybiera barwy brązowe, a następnie czarne. Jest to grzyb z rodziny pieczarkowatych o kruchym soczystym miąższu. Wyglądem nieco przypomina pieczarkę ale jego kapelusz jest podłużny z odstającymi łuskami. Ma długi trzonek najczęściej sięgający 10 cm. Do konsumpcji nadają się młode owocniki o białym kolorze. Podczas dojrzewania kapelusz stopniowo czarnieje i ścieka jak atrament.
Przeczytaj: Siedzuń sosnowy - grzyb o nietypowym wyglądzie i smaku
Grzyb występuje w lasach iglastych i liściastych. Jesienią można go również spotkać w ogrodach, na trawnikach i łąkach. Zbierać go można od kwietnia do listopada. Czernidłak kołpakowaty to wyjątkowo smaczny grzyb o słodkawym smaku. Idealnie nadaje się do celów kulinarnych - do panierowania, smażenia czy przygotowywania sosów i zup.
Zobacz: Prawdziwek a szatan i goryczak żółciowy. Jak je odróżnić?
Nie ma przeciwskazań do konsumpcji czernidlaka kołpakowatego przed i po spożywaniu alkoholu. Grzyb o podobnym wyglądzie i nazwie - czernidlak pospolity - jest natomiast silnie trujący w połączeniu z alkoholem. Czernidlak pospolity zakłóca proces rozkładu alkoholu w organizmie i może spowodować silne zatrucie. Co więcej tego groźnego grzyba nie należy spożywać trzy dni przed planowanym spożywaniem alkoholu, ani trzy dni po nim.
Przeczytaj: Kania a muchomor sromotnikowy. Jak je odróżnić?
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,76 1,39%
GBP
5,34 0,85%
USD
4,37 1,70%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr