
Na polskim rynku oprócz tradycyjnych malin dostępne są również odmiany o czarnych owocach. Jak ją uprawiać? Jakie ma właściwości zdrowotne? Zobaczcie sami.
Czarna malina to niezwykły w owoc w niespotykanym wydaniu. Pochodzi z zachodniej części północnej Ameryki. Czarne maliny to odmiana popularnej czerwonej maliny charakteryzująca się niezwykłym czarnym kolorem i delikatnym nalotem który widoczny jest pod koniec dojrzewania. Czarne maliny są połączeniem cech jeżyny i malin.
Przeczytaj: Jak wzmocnić odporność na zimę? Co warto jeść?
Odmiana czarnych malin 'Litacz’ jest polecana w szczególności do produkcji towarowej z przetwórczym zastosowaniem owoców.
Odmiana ‘Litacz’ zaliczana jest do grupy odmian wczesnych maliny. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą pod koniec czerwca. Posiadają kulisty kształt i średnią wielkość. Na czarnej barwie owocu można zaobserwować silne omszenie. Owoce łatwo oddzielają się od dna kwiatowego i są trwałe, co stwarza możliwość mechanicznego zbioru.
W porównaniu z innymi odmianami maliny i jeżyny owoce odmiany ‘Litacz’ wyróżniają się również dużą zawartością antocyjanów - 743 mg w 100 g owoców. Czarna malina charakteryzuje się silnym wzrostem o pokroju szeroko rozłożystym, nie wytwarza odrostów korzeniowych.
W naszym kraju dużą popularnością cieszy się czarna malina ‘Bristol’, owocująca na pędach dwuletnich. Wydaje duże, kuliste owoce, z szarym nalotem, których zbiór przeprowadza się na początku lipca. Odmiana ta uznawana jest za wytrzymałą na mróz, oraz w większym stopniu na szkodniki i niektóre choroby. Owoce polecane są do bezpośredniego spożycia, jak również do przetwórstwa lub zamrażalnictwa.
Czarna malina charakteryzuje się szerokimi właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Zawierają trzy razy więcej antyoksydantów. Ponadto poziom antocyjanów i fenoli w czarnych malinach jest znacznie wyższy w porównaniu do innych owoców. Czarne maliny mają działania przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Są nisko kaloryczne i hamują procesy starzenia.
Podobnie jak w przypadku tradycyjnych czerwonych malin te o czarnym kolorze możemy wykorzystać do przygotowania przetworów - dżemów, soków, nalewek czy syropów. Doskonale nadają się do dekoracji ciast i wypieków. Czarne maliny nadają się do spożywania zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,70 -0,38%
GBP
5,35 -0,34%
USD
4,33 -0,24%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr