
Banany są powszechnie znane, a ich całoroczna dostępność w sklepach zachęca konsumentów do kupna. Jednak czy banany to dobry wybór dla osób chorych na cukrzycę?
Banany oprócz tego że są powszechnie lubiane i charakteryzują się szerokim zastosowaniem to także są bardzo bogate w liczne wartości odżywcze.
Banany wyróżniają się duża zawartością magnezu i potasu, dzięki czemu regularne ich spożywanie wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy. Tym samym poprawia się nasza pamięć i zwiększa koncentracja.
Zobacz: Dieta cukrzycowa - co powinni jeść diabetycy?
Poza tym banany zawierają wapń, fosfor, naturalne antyoksydanty a także witaminy C, A, E, K oraz szereg witamin z grupy B. Nie brakuje w nich także naturalnych aminokwasów. Jeden z nich - tryptofan, uczestniczy w syntezie serotoniny i melatoniny, dzięki czemu ma zauważalny wpływ na nasz dobry nastrój oraz zdrowy sen.
Plusów przemawiających za jedzeniem bananów nie brakuje jednak nie można pominąć faktu, że banany to owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny. A to ma ogromne znaczenie dla osób cierpiących na cukrzycę.
W opinii diabetologów najwłaściwszym modelem żywienia dla osób z cukrzycą jest dieta z niskim indeksem glikemicznym. Produkty o indeksie glikemicznym mniejszym niż 50 określa się właśnie jako artykuły o niskim indeksie glikemicznym i to te produkty powinno się wybierać w codziennej diecie.
Produkty, które mają wysoką wartość tego indeksu, powodują gwałtowny wzrost glikemii po posiłku, a następnie szybki jej spadek. Utrudnia to utrzymanie prawidłowych wartości glukozy we krwi.
Indeks glikemiczny bananów jest wysoki – wynosi około 52 IG. Poza tym banany są wysokokaloryczne - mają prawie sto kilokalorii w stu gramach produktu. Tym samym ich spożywanie nie jest wskazane również w przypadku osób znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Pocieszeniem dla uwielbiających banany może być to, że indeks glikemiczny bananów zależy m.in. od stopnia ich dojrzałości. Zielone banany mają niższy indeks glikemiczny 40 IG a nawet niższy, zaś owoce dojrzałe już 72 IG czyli wysoki. Niższą wartość indeksu w zielonych bananach zawdzięczamy skrobi opornej, która się w nim znajduje. Powoduje ona, że energia z banana uwalnia się znacznie dłużej, a tym samym dochodzi do szybkiego wzrostu glikemii po ich spożyciu. Indeks glikemiczny bananów jest dużo wyższy także wtedy, kiedy poddajemy je obróbce cieplnej, czyli np. podczas pieczenia czy smażenia.
Ważna zasadą dla każdego cukrzyka jest także to aby nie spożywać owoców jako samodzielnego posiłku. Banany powinny być łączone z białkiem oraz tłuszczem, np. kefirem, jogurtem, serkiem wiejskim oraz np. z nasionami lub płatkami owsianymi.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,72 -0,65%
GBP
5,36 -0,46%
USD
4,37 -0,94%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr