Co ósmy Polak pije soki aroniowe lub jada jej przetwory

Autor: www.sadyogrody.pl 29 września 2021 15:54

Co ósmy Polak pije soki aroniowe lub jada jej przetwory W szczycie pandemii Covid-19 koncentrat aronii był praktycznie niedostępny/ fot. shutterstock

Produkujemy najwięcej owoców aronii na świecie, ale paradoksalnie nie znamy tego owocu tak dobrze. Świat poznał aronię szybciej niż my. Dla Koreańczyków, Japończyków, Chińczyków, aronia to polski superowoc. Pandemia tylko podbiła jej popularność.

Koncentrat aronii i jej przetwory eksportujemy z wielkim powodzeniem. Historia aronii każe się jednak zastanowić. Kilkukrotnie była już ona na szczycie żywieniowych potrzeb, ale kiedy trwoga przemija, zapominamy, że ma ona najwięcej antyoksydantów ze wszystkich roślin na świecie. 

Dodatkowym pretekstem do poznania walorów aronii jest obchodzony na cały świecie Dzień Serca - 29 września.

Aronia na rzeszę wiernych konsumentów. Wg. „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”, realizowanych przez Kantar, 2019-2021, co ósmy Polak pije soki aroniowe lub jada jej przetwory. W szczycie pandemii koncentrat aronii był praktycznie niedostępny. Cały zapasy zostały spędzane do Azji, Stanów Zjednoczonych i Kanady. Wszystko to rynki, na których aronia jest znana i uprawiana.

Aronia - polski superowoc 

W pandemii owoce aronii okazały się panaceum na wspomaganie organizmu w zmaganiach z covidem. Podobnie było 10 lat temu po wybuchu elektrowni Fukushimie, cała polska aronia trafiła wtedy do Azji. Po raz pierwszy aronię doceniono po Czarnobylu, wtedy popłynęła do Skandynawii.

- Wcześniej aronia była znana wąskiej grupie ludzi. Najwcześniej zauważyli ją Rosjanie, już w latach 70 była zalecana przy zwalczaniu chorób popromiennych. Do nas ta wiedza dotarła dopiero w 1986 roku. Od wybuchu w Czarnobylu zainteresowanie aronią, inaczej niż innymi owocami jagodowy (!), układa się po sinusoidzie. Górka jest zawsze, kiedy jest jakiś wypadek, nieszczęście, gdzieś świat przeraził się skażeniem czy dopada nas jakiś COVID, a potem jest spokojnie - mówi Piotr Eggert, szkółkarz, który 45 lat temu zaczął interesować się aronią nad jej właściwościami.

Jako społeczeństwo łatwo tracimy motywację. Znika trwoga to potrafimy zauroczyć się reklamą i zapominamy o tym co w pełni naturalne. Czy tym razem będzie inaczej? Czy upowszechnimy przysłowiową filiżankę owoców jagodowych w codziennej diecie rodaków? – pyta Piotr Eggert.

Owoce jagodowe to superżywność. Co ciekawe, chyba nigdzie na świecie nie uprawia się ich tak dużo. Mamy idealny dla nich klimat, łagodny, kontynentalny. Ciepłe dni i zimne noce, duże amplitudy temperatury rocznej. Świeże są dostępne przez 8 miesięcy. Jesteśmy największym producentem nie tylko aronii, również czarnej porzeczki, a ostatnio jagody kamczackiej – mówi Paweł Eggert, kontynuator rodzinnej pasji jaką jest hodowla i uprawa aronii.

Aronia to polska specjalność

Polska jest największym globalnym producentem czarnych, tych małych jagód o wielkim znaczeniu dla ludzkiego zdrowia.

- Nasza aronia ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich roślin znanych człowiekowi. Na całym świcie nie ma rośliny, która ma więcej bioflawonoidów i antocjanów. Jest to owoc, który może znacznie zmniejszyć zużywanie tabletek, pigułek czy suplementów diety. Spożywając aronię organizm zwalcza dużo łatwiej wszelkie choroby. Szybciej wyrzuca z organizmu wolne rodniki, które nam szkodzą i osłabiają siłę obronną organizmu - dodaje Piotr Eggert.

Warto spożywać przetwory z tych owoców przez cały rok. Tym bardziej, że przetworzone owoce aronii zyskują nowe walory smakowe.

- Poza sezonem można korzystać z soków lub ich koncentratów, dżemów, owoców liofilizowanych lub suszonych oraz niskosłodzonych konfitur. Ważne, aby aronia stale gościła na naszym stole i w naszej diecie. Już jedna łyżka przetworów aroniowych realizuje dobowe zapotrzebowanie organizmu na polifenoli. Warto sięgać po nie regularnie – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku.

- W Polsce mamy stan podwyższonej uwagi z powodu COVID-19, ale jednocześnie są i będą zachorowania na grypę. Infekcja wirusowa i koronowirusowa powodują stany zapalne górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy stres oksydacyjny. Sok z aronii ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co wykazano w wielu badaniach. Aronia i jej przetwory mogą zmniejszać powikłania towarzyszące infekcjom wirusowym. Aronia może nam pomóc w trudnych czasach. Soki, dżemy, herbatki, liofilizowane owoce i inne produkty aroniowe są ważne w diecie ludzi zdrowych i chorych – wyjaśnia prof. n. farm. Iwona Wawer.

Przetwórstwo aronii

Po Czarnobylu, w latach 80-tych, powstały pierwsze firmy, które zaczęły przetwarzać aronię. Była to między innymi Aronia S.A. stworzona przez śp. Marka Krzywickiego. Dziś do niedużej, acz prężnej grupy plantatorów, dołącza kolejne pokolenie. Rozwijają produkcję aronii i promują ją „na zdrowie”.

- Stawiamy na antocyjany. Świat poszukuje dziś antyoksydantów. W naszym klimacie, w tych owocach, jest ich najwięcej. Biedzimy o tym przypominać naszym rodakom w Światowym Dniu Serca – mówi dr Magdalena Kryska, plantator i przetwórca aronii, Korab Garden.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.