
Polacy coraz chętniej sięgają po brokuły. Poza ciekawym smakiem, brokuły mają szereg prozdrowotnych właściwości. Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji umieścili je na liście 20 najzdrowszych warzyw świata.
Oferta warzyw uprawianych na całym świecie jest imponująca. Każde ma swoje atuty. Jak powstała lista 20 najzdrowszych? Klasyfikacji dokonano w oparciu o zawartość 17 najważniejszych (według Światowej Organizacji Zdrowia) witamin i minerałów. Brokuł ma niepodważalne zalety dla zdrowia.
Brokuł obfituje w sulforafan, nie byle jaki przeciwutleniacz. Sulforafan nie tylko blokuje powstawanie nowych mutacji DNA, ale ułatwia też likwidację już powstałych komórek nowotworowych.
Sulforafan może uchronić przed nowotworem piersi, prostaty, jelita grubego i wielu innych. Warunkiem jest właściwe przygotowanie warzywa, by nie zaprzepaścić jego właściwości leczniczych.
Więcej: interia.pl
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,75 -0,53%
GBP
5,38 0,35%
USD
4,41 -0,16%
ON
7,01 -9 gr
LPG
3,16 -2 gr