Borówka staje się coraz popularniejszym smakiem rzemieślniczych lodów



www.sadyogrody.pl/PR - 03 września 2020 12:56


Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy polecają współpracę z plantatorami. Korzystają z wiedzy o odmianach, dzięki czemu tworzą znakomite lody i prawdziwy boom na lodowe rzemiosło. Coraz więcej ludzi je lody dla czystej przyjemności i robi to przez cały rok.

- Przerabiamy coraz więcej borówki. Używamy jej nie tylko do sorbetu borówkowego. Mamy delikatny jogurt z konfiturą borówkową oraz lody - ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Borówka też świetne łączy się z innym owocami jagodowymi – mówi Tomasz Szypuła, lodziarski mistrz Polski 2017, reprezentant kraju na Gelato World Cup 2018 i trzykrotny zwycięzca Konkursu na „Najlepsze Lody Borówkowe”, w latach 2018-2020.
W tegorocznym konkursie rywalizowało 16 lodziarni. Głosujący oddali w sumie 7115 głosów. Po raz trzeci zwyciężyły lody z Baborowa koło Raciborza.

- Każde tego typu wydarzenie, konkurs i to co się wokół niego dzieje, to jest dobry marketing dla lodziarni, kawiarni czy restauracji. A rywalizacja jeszcze dodaje tych emocji. To było widać kiedy, w którymś momencie, spadliśmy na drugie miejsce. Mobilizowaliśmy naszych Lodożerców. Zaskoczyło i już nie puściło. Głosów nam cały czas przybywało. Głosowali mieszkańcy regionu i Czesi, którzy też są naszymi klientami. Angażowali się też zewnętrzni odbiorcy naszych lodów - z zadowoleniem przyznaje Szypuła.

- Taką społeczność się buduje. Trzeba komunikować, że to co robimy jest dobre, że to jest najlepszy surowiec, że jest lokalny, a jeśli nie to najlepszy jaki tylko może być. Cały czas pokazujemy czym wyróżniają się lody najlepsze, które robi się samemu z produktów tak podstawowych jak mleko, śmietana, owoce. Owoce muszą być odpowiednio dojrzałe. Te najświeższe mają w sobie mnóstwo smaku, który nie potrzebuje polepszaczy. Takiej jakości można być zawsze pewnym. Stąd rosnąca liczka klientów dobrych lodziarni i stąd popularność samego Konkursu - dodaje Szypuła.
Borówka jest coraz popularniejsza
 
Polecam współpracę z lokalnymi plantatorami czy sadownikami. To są zwykle krótkie sezonowe akcje, ale to pozwala oferować jakość i robić coś innego. Dzieląc się informacjami możemy wykorzystać to co mamy. A mamy do wykorzystania wielkie bogactwo owocowych smaków. A ludzie chcą jeść lody dla czystej przyjemności ich smakowania.