
Jak podaje Eurostat średnio ponad połowa ludności UE (55%) twierdzi, że spożywa tylko od 1 do 4 porcji owoców i warzyw dziennie.
Jak podaje Eurostat średnio ponad połowa ludności UE (55%) twierdzi, że spożywa tylko od 1 do 4 porcji owoców i warzyw dziennie.
W 2019 r. co trzeci mieszkaniec Unii (33%) zgłosił, że nie spożywa codziennie żadnych owoców ani warzyw, a tylko 12% populacji spożywa zalecane 5 lub więcej posiłków dziennie.
Wśród państw członkowskich UE najwyższe dzienne spożycie wynoszące 5 lub więcej porcji owoców i warzyw odnotowano w Irlandii (33% populacji), Holandii (30%), Danii (23%) i Francji (20%).
Najniższe spożycie odnotowano w Rumunii, gdzie tylko 2% populacji spożywało co najmniej 5 porcji owoców i warzyw, a następnie w Bułgarii i Słowenii (po 5%) i Austrii (6%).
Dzienne spożycie owoców i warzyw przez kobiety jest wyższe niż przez mężczyzn: średnio 58% kobiet spożywa od 1 do 4 porcji, w porównaniu z 51% mężczyzn. To samo dotyczy dziennego spożycia 5 porcji i więcej (15% w porównaniu z 10%).
CHF
4,71 -0,16%
GBP
5,28 -0,83%
USD
4,28 -1,04%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr