
Bakterie glebowe tworzą ogromną większość żywej biomasy Ziemi i odgrywają podstawową rolę w naszym życiu. Kontrolują procesy rozwoju ekosystemów, takich jak żyzność gleby, która ma zasadnicze znaczenie dla produkcji żywności – podaje rp.pl.
Bakterie glebowe wpływają również na magazynowanie węgla, co ma bezpośredni wpływ na zmiany klimatyczne. Szczypta gleby zawiera tysiące gatunków i miliony komórek bakterii, a nasza wiedza na temat tych organizmów jest wciąż ograniczona. Większość bakterii glebowych nie została opisana, nie znamy ich zapisów genetycznych i nigdy nie rozmnażano ich w laboratorium.
Dzięki dotacjom unijnym można było przeprowadzić globalne badanie terenowe.
Naukowcy zebrali próbki gleby w 237 różnych lokalizacjach na sześciu kontynentach, od pustyń po lasy tropikalne i regiony polarne. Analizy fizykochemiczne, w połączeniu z technikami sekwencjonowania DNA, ujawniły dominujące gatunki, ich preferencje dla warunków glebowych i klimatycznych.
Wyniki badań pokazują, że 2 proc. globalnych gatunków bakterii, to około 500 gatunków.
Więcej: rp.pl.
CHF
4,47 0,01%
GBP
5,39 0,30%
USD
4,31 0,00%
ON
7,27 -18 gr
LPG
3,64 -2 gr