4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki

Autor: www.sadyogrody.pl/kalbi/pr 04 kwietnia 2019 10:20

4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki fot. shutterstock.com

Z okazji Dnia Marchewki warto pożywić się tym charakterystycznym pomarańczowym warzywem. Nie tylko dlatego, ze jest smaczna, ale przede wszystkim posiada liczne wartości odżywcze - informuje www.kalbi.pl.

Marchew to skarbnica witamin, mikro i makroelementów: jest źródłem potasu, witaminy C, B1, E, dodatkowo ma wysoką zawartość witaminy B6, K, a przede wszystkim beta-karotenu. Dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyjaśnia, dlaczego ten ostatni składnik jest szczególnie ważny w codziennej diecie – Beta-karoten jest przekształcany w naszym organizmie w witaminę A, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Jest też świetnym wsparciem dla skóry, pomaga zachować jej zdrowy wygląd.

Dodatkowo wspiera funkcjonowanie błon śluzowych i wzroku – Dr Włodarek podkreśla, że marchewkę cechuje dodatkowo wysoka zawartość flawonoidów, wykazujących właściwości antyoksydacyjne i chroniących układ krążenia – Te związki chemiczne to świetne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego, bo obniżają ciśnienie krwi, jednocześnie hamując odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Marchew ma więc bardzo kompleksowe, pozytywne oddziaływanie na organizm. Już zaledwie 200 g tego surowego warzywa lub 200 ml soku zaspokaja w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Marchewka we właściwych ilościach wspiera funkcjonowanie naszego organizmu, warto wprowadzić ją do codziennej diety. To doskonała przekąska między posiłkami, może być spożywana na surowo i w postaci przetworzonej. Oprócz tego w sklepach znajdziemy wiele produktów, takich jak smoothies, soki i musy, które zachowują całą paletę wartości odżywczych warzyw i owoców, z których zostały wyprodukowane. Warto czytać etykiety, aby sprawdzić, co dokładnie znajduje się w produkcie. Na każdym opakowaniu znajduje się tabela wartości odżywczych i wykaz składników, to nie zawsze mamy czas studiować każdą informację. Wtedy zwracajmy uwagę na certyfikaty jakości, które są potwierdzeniem zawartości składników odżywczych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI