×

Subskrybuj newsletter
sadyogrody.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Autor: www.sadyogrody.pl/ kalbi 26 marca 2021 14:37

26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku 26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku

26 marca przypada Międzynarodowy Dzień Szpinaku. W jakim celu został ustanowiony? Głównym zamierzeniem jest oczywiście wzbudzanie zainteresowania szpinakiem wśród społeczeństwa ze względu na jego wspaniałe właściwości.

Liście szpinaku są niezwykle zdrowe za sprawą znajdujących się w nich witamin np. C oraz przeciwutleniaczy i luteiny. Zawiera one także takie witaminy jak A, E, B6, żelazo, potas oraz kwas foliowy. Szpinak warzywny jest również bogatym źródłem białka, karotenoidów oraz błonnika. 

Szpinak chroni nasz organizm przed miażdżycą oraz posiada właściwości antynowotworowe. Ma on ogromny wpływ na nasz układ nerwowy. Dzięki dużej zawartości magnezu jesteśmy mniej zestresowani. Jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem, ponieważ zawarty w nim potas obniża je. Zawiera także duże ilości żelaza, które ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek.

Szpinak jest źródłem kwasu foliowego, dlatego polecany jest kobietom w ciąży. Zawarte w nim witaminy z grupy B obniżają cholesterol, natomiast witamina E opóźnia starzenie organizmu. Wskazany jest również dla osób będących na diecie, ponieważ zawiera błonnik przyśpieszający przemianę materii oraz jest mało kaloryczny.

Należy pamiętać również o tym, iż szpinak zawiera w sobie kwas szczawiowy. Nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na dnę moczanową, choroby nerek, kamicę, refluks. Zapalenie stawów, reumatyzm. Nie zaleca się spożywać go również przez osoby, które mają problemy z tarczycą, gdyż zawarte w nim goitrogeny mają wpływ na przyswajanie jodu.

Szpinak łatwy w uprawie

Nasiona szpinaku należy wysiewać do gruntu wiosną, natomiast na zbiór jesienny na początku sierpnia. Szpinak ma krótki okres wegetacji, od siewu do zbioru upływa około 45-60 dni.  Do produkcji towarowej najlepiej wybrać odmiany szybko rosnące o pokroju wzniesionym. Liście powinny być ciemnozielone, soczyste, lekko pomarszczone z krótkimi, cienkimi ogonkami. Szpinak najlepiej rośnie na glebach lżejszych, piaszczysto-gliniastych, o dobrej pojemności wodnej oraz szybko nagrzewających się. Optymalne pH powinno wynosić 6,5-7,0. Szpinak jest rośliną dnia długiego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Sady Ogrody - Google News Obserwuj nas w Google News

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI