Dzień Polskiej Żywności promuje bogatą ofertę polskich producentów z branży spożywczej. Polskie święto zainicjowane zostało w 2013 roku przez organizatorów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie".
Polskie surowce rolne
Coraz bardziej świadomi konsumenci zwracają uwagę nie tylko na skład produktów. Ważne jest także to, kto jest ich producentem, a także skąd pochodzą surowce użyte do ich przygotowania. Jednym z powodów jest chęć wspierania polskiej gospodarki i polskich firm, ale równie istotna jest dobra jakość tych produktów.
– To, co teraz stało się modne – lokalność i polskość – dla nas jest naturalne i stanowi część DNA naszej firmy. Wyraźnie widać, że produkty wytwarzane w Polsce, przez rodzimych producentów są coraz bardziej popularne wśród konsumentów. Obok argumentów takich jak wspieranie gospodarki czy lepsza jakość tych wyrobów wydaje się, że równie ważny jest element wartości i misji, z jakim utożsamiamy polskie marki. Chętniej sięgamy po produkty, które są w stanie dać nam coś więcej: szukamy emocji, przynależności, historii. W przypadku produktów z zielonym listkiem, który od lat widnieje na opakowaniach naszych wyrobów, jest to przyjemność, smak, aromat, ale także przypomnienie ciepła rodzinnego domu i beztroskich czasów dzieciństwa. Tworząc ofertę i komunikację naszej marki wiemy, że musimy zrealizować to oczekiwanie – i dlatego od lat stawiamy na surowce pochodzące z Polski, często z określonych rejonów, pozyskiwane od sprawdzonych dostawców – podkreśla Anna Sambor, dyrektor marketingu „Herbapol-Lublin” S.A.
Polskie owoce i warzywa
Polacy chętnie wybierają krajowe sezonowe owoce czy warzywa. Zwiększające się upodobanie do polskich produktów powoduje, że krajowi producenci – działający również na skalę światową – stale się rozwijają i poszerzają swoje oferty. Niezmiennym priorytetem jest dla nich przy tym tradycja i jakość. Przykładem firmy idącej tym nurtem jest działający w Łowiczu Zakład Agros Nova. Jego siłą są przede wszystkim warzywa i owoce pochodzące od lokalnych dostawców i rolników, z których każdego dnia powstają smaczne produkty.
- Dzień Polskiej Żywności przypadający na koniec sierpnia to idealny pretekst, aby przypomnieć sobie, jak wiele smacznych produktów powstaje w Polsce – zwrócenie uwagi na to święto pozwala również kształtować więź ze środowiskiem lokalnym. Należy mieć na uwadze, że wysokie walory smakowe i jakościowe polskich produktów to nie wszystko. Warto pamiętać, że wybierając rodzime produkty, przyczyniamy się do wsparcia lokalnych dostawców i rolników - informuje polski Zakład Agros Nova.
Więcej na portalspozywczy.pl.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze