
24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. - Buraki mają bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, m. in. na układ krwionośny nerwowy, pokarmowy, odpornościowy czy hormonalny - informuje kalbi.pl.
Burak to warzywo-cudo, które zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa. Dzięki temu buraki pozytywnie wpływają na wszystko - począwszy od układu krwionośnego przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, aż po hormonalny.
Ogromną zaletą buraków jest ich mała kaloryczność - bo jedynie około 46 kalorii znajduje się w 100 gramach surowego buraka.
Buraki zawierają za to białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą.
Z kolei liście buraków są bogate w witaminę C i prowitaminę A. To ze względu na dużą zawartość żelaza buraki zaleca się osobom o niedokrwistości i niedoborach żelaza. Pół litra soku z buraków, wypijanego codziennie, może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Błonnik z buraków pomaga regulować pracę układu trawiennego.Mięsa, ciasta, słodycze są kwasotwórcze, więc dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej niezbędnym jest spożywanie zasadotwórczych warzyw. Kwas foliowy zawarty w burakach odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Wypicie szklanki soku buraczanego zapewnia połowę dziennej dawki tego składnika - informuje serwis echodnia.eu.
W krajowej konsumpcji buraków od dłuższego czasu nie ma spektakularnych zmian. Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że przez ostatnie lata utrzymywała się na poziomie 2,52 kg na osobę rocznie, a wcześniej spadała.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,76 1,39%
GBP
5,34 0,85%
USD
4,37 1,70%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr