
Serbia podwoiła produkcję jabłek z 250 tys. ton w 2011 r. do ponad pół miliona ton. Inwestuje w odmiany dobrze wybarwiające się oraz nowoczesne systemy uprawy. Oprócz produkcji sadowniczej rozwija także przechowalnictwo – przekazał Slaviša Šestić z Glory Fruit Dream Consult, firmy działającej w obszarze doradztwa sadowniczego, podczas konferencji online firmy Agrofresh.
Serbscy sadownicy w ostatnich dziesięciu latach mocno inwestowali w swoje gospodarstwa. Produkcja jabłek zwiększyła się z 250 tys. ton w 2011 r. do poziomu 500 tys. ton. Wzrost produkcji był możliwy po części dzięki rządowym dotacjom, które zostały uruchomione na rozwój sadownictwa m.in. zakładanie sadów, budowę instalacji nawodnieniowych oraz systemów ochrony antyprzymrozkowej. Konstrukcje przeciwgradowe w Serbii nie służą wyłącznie do ochrony sadu przed gradem. Sieci mają za zadanie także chronić owoce przed oparzeniami słonecznymi.
Część produkcji jabłek pochodzi z sadów starego typu (około 55 proc. całości zbiorów), bez sieci antygradowych, ale z systemami nawadniania. W sadach tych zmodyfikowano sposób cięcia i prowadzenia drzew, by produkować najlepszą możliwą jakość owoców. Około 45 proc. jabłek pochodzi natomiast z intensywnych sadów towarowych. W 2020 r. w regionie Blegradu wyprodukowano 39 242 ton jabłek. W regionie południowo-wschodnim 123 426 ton, a w środkowo zachodnim ok. 136 644 ton. W północnej części kraju w ub. sezonie zebrano 232 526 ton jabłek.
Produkcja gruszek w Serbii utrzymuje się na stabilnym poziomie. W 2020 r. wyprodukowano ok. 55 tys. ton gruszek wobec 65 tys. ton w sezonie 2011.
W niedalekiej przyszłości – zdaniem Šestica – produkcja jabłek osiągnie blisko 600 tys. ton. Produkcja gruszek zostanie na obecnym poziomie. Sadownicy zamierzają bardziej skupiać się na produkcji owoców wysokiej jakości.
W Serbii nastąpiły zmiany w strukturze odmianowej. Jeszcze w 2011 r. odmiana Idared stanowiła około 40 proc. krajowej produkcji. W latach 2012-2016 areał sadów z tą odmianą uległ zmniejszeniu – produkcja była na poziomie 30 proc., a w ciągu ostatnich 5 lat ok. 15 proc. Wśród najpopularniejszych odmian jest Golden Delicious (24 proc.), Granny Smith (20 proc.). Zwiększyła się produkcja odmian z grupy Red Delicious (do 11 proc.) i Gala (z 2 proc. w 2007 do 12 proc. obecnie). Sadownicy sadzą nowe sporty o dobrze wybarwiających się owocach. Inwestują także w odmiany klubowe, m.in. Pink Lady, Modi, Evelina.
Serbowie do produkcji wybierają odmiany najlepiej wybarwiające się (najnowsze klony Red Delicious i Gala, Red Jonaprince), ponieważ ze względu na klimat i niewielkie dobowe amplitudy temperatur, częste stały się problemy z wybarwianiem jabłek.
W ślad za nowymi nasadzeniami i zwiększającą się produkcją jabłek, nastąpił także rozwój przechowalnictwa. Powstały nowe obiekty, a część istniejących przebudowano i unowocześniono. Według informacji przekazanych przez Šestica, w Serbii w ostatnim 10-leciu powstało 45 nowoczesnych obiektów przechowalniczych. Owoce przechowuje się w warunkach kontrolowanej atmosfery. Utrzymanie wysokiej jakości jabłek jest możliwe dzięki zastosowaniu technologii o bardzo niskim stężeniu tlenu i pozbiorczej aplikacji 1-MCP SmartFresh ProTabs w komorach chłodniczych. Serbowie posiadają bazę przechowalniczą na około 280 tys. ton jabłek.
45 proc. produkcji jabłek idzie na eksport. W okresie od sierpnia 2019 roku do czerwca 2020 r. Serbia wyeksportowała 192 tys. ton jabłek. Głównym kierunkiem eksportu była Rosja (blisko 150 tys. ton) oraz kraje Bliskiego Wschodu, Wielka Brytania, Włochy i in. W listopadzie 2020 r. ruszył eksport jabłek do Indii. Serbia pokłada w tym kraju duże nadzieje. - Naszym celem jest znalezienie innych, dodatkowych rynków zbytu, nie chcemy być uzależnieni od jednego odbiorcy – mówił podczas spotkania Slaviša Šestić.
Szeroka oferta środków do produkcji w serwisie gieldarolna.pl!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,62 -0,19%
GBP
5,21 -0,04%
USD
4,19 -0,18%
ON
6,13 -2 gr
LPG
2,92 -2 gr