Wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów wspólnym celem organizacji branżowych (wideo)

Autor: www.sadyogrody.pl/ pr 07 października 2020 13:04

Wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów wspólnym celem organizacji branżowych (wideo) Projekt branżowej konsolidacji zainicjował Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw/ fot. materiały prasowe

Promocja dźwignią handlu, ale trudno o nią bez spójnej strategii i synergii wielu działań. Obie można zaprojektować. Wysiłku podjęło się kilkanaście branżowych organizacji realizujących działania w ramach Funduszu Promocji Warzyw i Owoców.

Projekt branżowej konsolidacji zainicjował Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Wspólnym celem jest wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów. Narzędziem ma być synergia komunikacji osób i organizacji kreujących ofertę sektora dla konsumentów. Przedmiotem zadania jest opracowanie strategii komunikacji i identyfikacji wizualnej oraz wsparcie liderów w ich wdrożeniu. Zadanie jest finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

W gronie organizacji branży owocowo-warzywnej ciężko pracowaliśmy przez ostatnie miesiące. Wiemy, że 50% w każdym naszym posiłku stanowić powinny warzywa i owoce. Owoce w formie jabłka, filiżanki owoców jagodowych czy soku. Chcemy popularyzować te zalecenia i zobaczyć, jak polskie owoce i warzywa zmienią życie Polaków - mówi Paulina Kopeć, sekretarz generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.

- W końcu spotkaliśmy się wszyscy razem, wszystkie branże. Nie widzimy egoizmu gatunku czy uprawy. Chcemy wspólnie wypracować coś dla dobra konsumenta. Musimy sprawić, że będziemy krajem, który spożywa dużo owoców i warzyw. Zachęcamy wszystkich do współpracy. Praca, którą już wykonaliśmy jest bardzo istotna dla branży, dlatego zachęcam do przyłączenia się do tej inicjatywy. Ma ona na celu wzrost spożycia owoców i warzyw, w konsekwencji poprawienie jakości i zdrowia naszych obywateli - mówi Tomasz Lipa, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

- Najbardziej wartościowa wydaje mi się inicjatywa całego tego projektu. Ktoś ma wizję i chce, żeby tą wizję miały również inne organizacje, żeby patrzeć w przyszłość. Nie tylko tą najbliższą, ale również tą bardziej odległą. Mając ten odległy cel w polu widzenia, bardzo dobrze widać którędy tam możemy dotrzeć - mówi Maciej Spychał, sekretarz Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych.

- Nasze warzywa i owoce znamy wszyscy najlepiej, musimy tą wiedzę i świadomość propagować i szerzyć wśród samych siebie i również naszych klientów, konsumentów, rodzin. Zapraszam wszystkich do śledzenia projektu połowa sukcesu, bo to jest nasz wspólny sukces – dodaje Maciej Spychał.

- Najbardziej wartościowe jest w ogóle podjęcie współpracy w obszarze promocji. W dobie koronawirusa, bardzo istotne jest, żeby przekazać korzyści z jedzenia i picia właśnie owoców, warzyw, soków. To są witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Organizm nasz nie potrafi ich magazynować, również nie potrafi ich wytworzyć. Sukcesywnie musimy dostarczać w ciągu całego dnia podczas wszystkich posiłków poczynając od śniadania, a kończąc na kolacji. Minimum 50% tego co jemy powinny stanowić warzywa i owoce – mówi dr Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenie Krajowa Unia Produkcji Soków.

- Widzimy potencjał w tym, że się razem zebraliśmy i wypracowaliśmy wspólną strategię na najbliższe lata. Konsument, dla którego produkujemy, ma znaleźć w naszych owocach i warzywach to czego potrzebuje codziennie - zdrowie, energię, entuzjazm i radość życia. Chciałbym zaapelować do wszystkich, którzy na sercu mają dobro konsumentów, o to, żeby wspólnie razem realizować założenia strategii, którą wypracowaliśmy - mówi Paweł Myziak, wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.

Oficjalna prezentacja wypracowanej przez producentów strategii komunikacji oraz identyfikacji wizualnej promocji produktów sektora planowana jest na połowę października. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI