Włochy: Rolnictwo ekologiczne nieznacznie się rozwinęło

Autor: www.ssb.it 06 października 2020 13:19

Włochy: Rolnictwo ekologiczne nieznacznie się rozwinęło Rolnictwo ekologiczne zyskuje na popularności we Włoszech/ fot.shutterstock.com

Rolnictwo ekologiczne zyskuje na popularności we Włoszech, choć w umiarkowanym tempie. Klienci szczególnie poszukują świeżych ekologicznych warzyw - podaje Stowarzyszenie Rolników Południowego Tyrolu (SBB).

Jak pokazują aktualne dane Państwowego Instytutu Badań Rynku i Informacji Rynkowej (ISMEA), prawie dwa miliony hektarów gruntów rolnych było uprawianych zgodnie z kryteriami rolnictwa ekologicznego w 2019 roku. Odpowiada to wzrostowi o dwa procent w porównaniu z rokiem poprzednim i udziałowi w całkowitej powierzchni użytków rolnych wynoszącym 15,8 procent.

Oliwki uprawiano na 242 000 ha zgodnie z kryteriami rolnictwa ekologicznego, a ekologiczne wino na prawie 110 000 ha. ISMEA szacuje liczbę gospodarstw ekologicznych na 80643 w 2019 roku, o dwa procent więcej niż w 2018 roku. 

Pod względem regionalnym Sycylia wyprzedza krzywą, ponieważ znajduje się tam ponad 370 000 hektarów ziemi organicznej. Apulia ma około 266 000 hektarów, a w Kalabrii 208 000 hektarów jest użytkowanych ekologicznie. 

Popyt na produkty z upraw ekologicznych ostatnio gwałtownie wzrósł we Włoszech. Według instytutu w pierwszej połowie 2020 roku w produkty ekologiczne przeznaczono około 3,3 miliarda euro; tym samym sprzedaż z tego samego okresu ubiegłego roku została przekroczona o 4,4 proc. Według ISMEA, duże sieci detaliczne zwiększyły sprzedaż produktów ekologicznych o jedenaście procent podczas ograniczeń koronawirusowych, przy czym szczególnie poszukiwane są świeże warzywa. 

Wraz z konsumpcją wzrósł również import produktów ekologicznych. Jak podał instytut, import w 2019 roku wzrósł o 13,1 proc. Dyrektor ISMEA Raffaele Boriello opowiedział się za dalszymi inwestycjami w sektorze organicznym. Wzmocnienie popytu na produkty krajowego rolnictwa ekologicznego pozwoliłoby nie tylko zmniejszyć wielkość importu, ale także dać ważny impuls dla branży. Mogłoby to umożliwić osiągnięcie celu, jakim jest 25% ziemi organicznej ustalonej w ramach strategii „od pola do stołu”. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.