Andrzej Tucznio, właściciel firmy Warzywni Sp. z o.o. uważa ceny warzyw powinny wzrosnąć, tym bardziej że inflacja oraz koszty energii nie przekładają sie kompletnie na ceny na rynku warzywniczym.
Ceny warzyw 2022 - czy wzrosną?
Niepewna sytuacja cenowa to tylko jedno z wyzwań, przed jakimi stoi polskie warzywnictwo. W opinii Andrzeja Tucznio producenci obecnie ograniczyli w pewnym stopniu uprawy z powodu wzrostu kosztów środków produkcji (głównie nawozów, paliwa), oraz kosztów energii potrzebnej do przechowywania warzyw.
- Ludzie boją się, czy będzie rynek zbytu, czy będzie miał kto zebrać warzywa. Ceny nie idą do góry, a koszty rosną, a przecież ludzie po to pobudowali chłodnie, by przetrzymać warzywa i sprzedać za wyższą cenę. My na razie nie ograniczyliśmy produkcji, bo jesteśmy nastawieni na warzywa wiosenne, na które jest dosyć duży rynek. Natomiast o sezon jesień 2022 - wiosna 2023 martwimy się. Czekamy i obserwujemy sytuację - mówi Andrzej Tucznio.
Chcesz rozwinąć swoje gospodarstwo? Sprawdź jak to zrobić!
Zielony Ład wyzwaniem dla warzywnictwa
- Warzywni mają produkcję konwencjonalną i nie widzą możliwości bardzo szybkiego przejścia na produkcję ekologiczną w krótkim okresie czasu, jednak pewne działania już są podejmowane. Zobaczymy, jak będzie wyglądało egzekwowanie tych przepisów w obecnej sytuacji w Europie- stwierdza Andrzej Tucznio.
- Nasza firma to coś w rodzaju konsorcjum kilku firm; założenie było takie, żeby najpierw wypracować sobie rynki zbytu, a potem zaproponować kupcom duże ilości jednorodnego towaru - mówi.
Obecnie odbiorcami warzyw Firmy są głównie lokalne firmy handlowe, restauracje oraz podmioty handlujące z sieciami handlowymi. Celem są jednak sieci handlowe, ponieważ, jak mówi Andrzej Tucznio, “towaru jest już na tyle dużo, że możemy to zrobić” poza tym firma zapewnia dostępność przez cały sezon stałych ilości, co przekłada się na korzyści ze współpracy.
Produkacja warzyw w firmie Warzywni
Firma Warzywni Sp. z o.o. to firma rodzinna, która działa od 2021 r. i zrzesza producentów warzyw liściastych i korzeniowych. Specjalizuje się w produkcji nowalijek oraz warzyw do zup – włoszczyzny, zielenin typu szczypiorek, natka pietruszki, koper, sałaty i kapusty.
Areał upraw obejmuje ponad 120 hektarów, na których uprawianych jest ok. 30 gatunków warzyw; największą powierzchnię zajmują warzywa korzeniowe następnie szczypiorek, koper, por, seler, marchew, sałata, kapusta i inne.
- W wyborze odmian kierujemy się aktualnymi trendami rynkowymi, oraz wytrzymałością na warunki pogodowe w różnych okresach produkcji w ciągu roku - dodaje producent.
Zbiór warzyw w firmie odbywa się ręcznie. Przy produkcji zatrudnionych jest ok. 90 pracowników przez cały rok, głównie obywateli z Ukrainy.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze