Trendy i zagrożenia, które wpływają na rozwój rynku warzyw

Autor: KZ/ www.sadyogrody.pl 27 listopada 2021 15:14

Trendy i zagrożenia, które wpływają na rozwój rynku warzyw Paweł Skrzynecki o rynku warzyw w Europie

Na krajowym rynku warzyw, ale i zagranicznym mocno odczuwalny jest wzrost kosztów produkcji, energii oraz brak pracowników. Innym wzywaniem, z jakim mierzy się obecnie holenderski sektor upraw szklarniowych to wirus ToBRFV. O sytuacji na rynku warzyw w Europie i wyzwaniach w produkcji mówił Paweł Skrzynecki, reprezentujący markę Seminis, dział nasion warzyw w firmie Bayer Crop Science, podczas Forum Doradców Warzywnych.

Krajowy rynek warzyw - skup, import, eksport w sezonie 2021

Krajowy rynek warzyw w sezonie 2021 charakteryzował się dużą podażą. W sklepach i na rynkach hurtowych nie brakowało warzyw.

Skup do konsumpcji i na cele przetwórcze w październiku był zwiększony ze względu na dostępne większe ilości warzyw niż w roku poprzednim.

Eksport warzyw świeżych wyniósł w sierpniu 2021 r. prawie 47 tys. t (+ 6 proc.) do sierpnia 2020 r., głównie kapusta, marchew, pomidor. Eksport przetworów warzywnych wyniósł ponad 51 tys. ton (wzrost o 9 proc.). W sezonie zaimportowano 29,2 tys. ton świeżych warzyw (+24 proc.), w głównej mierze kapustę, marchew, cebulę, czosnek, paprykę i ogórki. Import przetworów oceniono na 27,3 tys. ton, wzrost w przypadku mrożonek, suszu, marynat, koncentratu pomidorowego.

Wielka Brytania – brak pracowników przyczyną redukcji upraw kalafiora i brokuła

Na rynku brytyjskim widać spadek produkcji kalafiora i brokuła do 20 proc. Wśród producentów panuje zniechęcenie, niektórzy całkowicie rezygnują z uprawy tego gatunku. Powodem jest brak dostępu do siły roboczej a koszty cięcia rosną. Wiele upraw nie zostało wyciętych w tym roku. Dlatego też przyspieszono prace nad technologią zbioru maszynowego kalafiorów i brokułów.

Pozytywnym trendem jest wzrost zakupów warzyw bezpośrednio od producenta z pominięciem dużych sieci handlowych. Powstaje więcej sklepów na farmach, w których oferowane są świeże, lokalne warzywa. Rozwija się także rynek lokalnych dostaw - tzw. box delivery.

W Skandynawii nastąpił spadek w produkcji brokuła o 10 proc. oraz szpinaku o 30 proc.

Półwysep Iberyjski – dobre perspektywy dla rynku kalafiora; innowacją kolorowe róże

Rynek kalafiora jest stabilny. Następuje jednak duże zróżnicowanie pod względem koloru róży. Wzrasta zainteresowanie tego typu kalafiorami.
Także rynek brokuła jest w ciągłym wzroście. 90 proc. produkcji przeznaczone jest na eksport, mimo rosnącej konsumpcji wewnętrznej. Wyzwaniem jest zbiór ręczny i rośnie zainteresowanie zbiorem mechanicznym.

W Almerii od 2009 roku uprawy papryki zwiększyły się blisko o 50 proc.
70 proc. produkcji papryki przeznaczone jest na eksport, głównie do krajów UE. Rośnie konsolidacja grup, średnie i duże gospodarstwa mocno wzrastają. Zagrożeniem jest zwiększony koszt zbioru ręcznego i niższa cena papryki skupowanej z gospodarstw.

Francja i Holandia – rosnące koszty energii i ToBRFV zagrożeniem dla upraw szklarniowych

We Francji produkcja warzyw rozwija się w kierunku ekologii (bez pozostałości). Widać większe zainteresowanie produktami eko z wielu upraw.

W sezonie 2021 bardzo mokre i deszczowe lato miało wpływ na jakość warzyw, zwłaszcza sałaty, melona i warzyw kapustnych. Zwiększyła się presja chorób. Czynniki te doprowadziły do mniejszej konsumpcji melonów, co może przełożyć się na lekkie obniżenie produkcji tego gatunku. Rynek sałat odczuwa zmniejszony popyt. Z powodu dużej produkcji ceny sałaty spadły.

W Holandii z uwagi na szybki wzrost cen energii producenci warzyw szklarniowych zdecydowali się przerwać cykl produkcyjny i zlikwidować nasadzenia. Produkcja warzyw ma ruszyć jeszcze raz prawdopodobnie po nowym roku. Dodatkowym zagrożeniem dla upraw jest wirus wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (ToBRFV), zwłaszcza w uprawach pomidora.

Rosja, Białoruś, Ukraina – wzrasta trend produkcji warzyw na długie przechowywanie

Rosją dąży do samowystarczalności w produkcji warzyw. Powstaje coraz więcej upraw marchwi z zamiarem na długie przechowywanie. Podobnie jest w przypadku cebuli. Produkcję przesunięto w rejony, gdzie z powodzeniem mogą być uprawiane warzywa do długiego przechowywania.

Produkcja cebuli na Białorusi wzrosła o 20 proc. Rośnie rynek kalafiora i kapust. Wzrasta także trend w produkcję kapust pod długie przechowywanie.
W sezonie 2021 na Ukrainie były słabsze plony kapusty i kalafiora. Mniejsza podaż tych warzyw doprowadziła do wzrostu cen na lokalnym rynku.

Sprzedaj warzywa na GieldaRolna.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.