Krajowy rynek warzyw w sezonie 2021 charakteryzował się dużą podażą. W sklepach i na rynkach hurtowych nie brakowało warzyw.
Skup do konsumpcji i na cele przetwórcze w październiku był zwiększony ze względu na dostępne większe ilości warzyw niż w roku poprzednim.
Eksport warzyw świeżych wyniósł w sierpniu 2021 r. prawie 47 tys. t (+ 6 proc.) do sierpnia 2020 r., głównie kapusta, marchew, pomidor. Eksport przetworów warzywnych wyniósł ponad 51 tys. ton (wzrost o 9 proc.). W sezonie zaimportowano 29,2 tys. ton świeżych warzyw (+24 proc.), w głównej mierze kapustę, marchew, cebulę, czosnek, paprykę i ogórki. Import przetworów oceniono na 27,3 tys. ton, wzrost w przypadku mrożonek, suszu, marynat, koncentratu pomidorowego.
Na rynku brytyjskim widać spadek produkcji kalafiora i brokuła do 20 proc. Wśród producentów panuje zniechęcenie, niektórzy całkowicie rezygnują z uprawy tego gatunku. Powodem jest brak dostępu do siły roboczej a koszty cięcia rosną. Wiele upraw nie zostało wyciętych w tym roku. Dlatego też przyspieszono prace nad technologią zbioru maszynowego kalafiorów i brokułów.
Pozytywnym trendem jest wzrost zakupów warzyw bezpośrednio od producenta z pominięciem dużych sieci handlowych. Powstaje więcej sklepów na farmach, w których oferowane są świeże, lokalne warzywa. Rozwija się także rynek lokalnych dostaw - tzw. box delivery.
W Skandynawii nastąpił spadek w produkcji brokuła o 10 proc. oraz szpinaku o 30 proc.
Rynek kalafiora jest stabilny. Następuje jednak duże zróżnicowanie pod względem koloru róży. Wzrasta zainteresowanie tego typu kalafiorami.
Także rynek brokuła jest w ciągłym wzroście. 90 proc. produkcji przeznaczone jest na eksport, mimo rosnącej konsumpcji wewnętrznej. Wyzwaniem jest zbiór ręczny i rośnie zainteresowanie zbiorem mechanicznym.
W Almerii od 2009 roku uprawy papryki zwiększyły się blisko o 50 proc.
70 proc. produkcji papryki przeznaczone jest na eksport, głównie do krajów UE. Rośnie konsolidacja grup, średnie i duże gospodarstwa mocno wzrastają. Zagrożeniem jest zwiększony koszt zbioru ręcznego i niższa cena papryki skupowanej z gospodarstw.
We Francji produkcja warzyw rozwija się w kierunku ekologii (bez pozostałości). Widać większe zainteresowanie produktami eko z wielu upraw.
W sezonie 2021 bardzo mokre i deszczowe lato miało wpływ na jakość warzyw, zwłaszcza sałaty, melona i warzyw kapustnych. Zwiększyła się presja chorób. Czynniki te doprowadziły do mniejszej konsumpcji melonów, co może przełożyć się na lekkie obniżenie produkcji tego gatunku. Rynek sałat odczuwa zmniejszony popyt. Z powodu dużej produkcji ceny sałaty spadły.
W Holandii z uwagi na szybki wzrost cen energii producenci warzyw szklarniowych zdecydowali się przerwać cykl produkcyjny i zlikwidować nasadzenia. Produkcja warzyw ma ruszyć jeszcze raz prawdopodobnie po nowym roku. Dodatkowym zagrożeniem dla upraw jest wirus wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (ToBRFV), zwłaszcza w uprawach pomidora.
Rosją dąży do samowystarczalności w produkcji warzyw. Powstaje coraz więcej upraw marchwi z zamiarem na długie przechowywanie. Podobnie jest w przypadku cebuli. Produkcję przesunięto w rejony, gdzie z powodzeniem mogą być uprawiane warzywa do długiego przechowywania.
Produkcja cebuli na Białorusi wzrosła o 20 proc. Rośnie rynek kalafiora i kapust. Wzrasta także trend w produkcję kapust pod długie przechowywanie.
W sezonie 2021 na Ukrainie były słabsze plony kapusty i kalafiora. Mniejsza podaż tych warzyw doprowadziła do wzrostu cen na lokalnym rynku.
Sprzedaj warzywa na GieldaRolna.pl