Świętokrzyskie: Rolnicy coraz częściej przechodzą z uprawy zbóż na warzywa



Agrobiznes w TVP - 25 października 2017 13:48


Na południu województwa świętokrzyskiego żniwa. Na pola wyjechały kombajny, tyle że do zbioru warzyw. Upraw marchewki czy buraków w regionie przybywa, bo ich produkcja staje się coraz bardziej opłacalna – informuje Agrobiznes w TVP.

Mniej niż przed rokiem producenci warzyw zadowoleni są ze zbiorów, ale bardziej z ceny. Pięć lat temu w woj. świętokrzyskim było 10,5 tys. hektarów warzyw. Dziś jest 15 proc. więcej. Rolnicy coraz częściej przechodzą z uprawy zbóż na warzywa.

Najwięcej warzyw w woj. świętokrzyskim jest w powiatach buskim, pińczowskim i kazimierskim. Coraz częściej pojawiają się tam także pola z dyniami. Mimo, że dynia staje się coraz popularniejsza wciąż nie przekracza jednego procenta ogólnej uprawy warzyw.  

Więcej w programie Agrobiznes w TVP.