Rynek warzyw - analiza ekspertów IERiGŻ

Autor: sadyogrody.pl/ IERiGŻ 14 listopada 2018 08:15

Rynek warzyw - analiza ekspertów IERiGŻ fot. shutterstock

W październiku br., w porównaniu z wrześniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 37%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 16%), pieczarek (o 2%) i kalafiorów gruntowych (o 1%). Obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 10%), buraków ćwikłowych (o 4%), cebuli na targowiskach (o 2%) oraz marchwi i pietruszki (po 1%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.


W porównaniu z wrześniem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 15%), pomidorów do mrożenia (o 8%), kalafiorów różyczkowanych (o 4%) i brokułów różyczkowanych (o 1%), a obniżyły się ceny skupu marchwi na kostkę (o 10%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny pomidorów spod osłon (o 19%), marchwi (o 12%) i cebuli (o 5%).

Obniżyły się ceny skupu kapusty pekińskiej (o 39%), kapusty białej (o 15%) i buraków ćwikłowych (o 5%). Nie zmieniły się ceny selerów i kapusty czerwonej. W porównaniu z wrześniem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny pomidorów gruntowych (o 65%), ogórków spod osłon (o 49%), cebuli (o 17%), pomidorów spod osłon (o 10%), kapusty białej (o 7%) i buraków ćwikłowych (o 5%). Obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 40%) i marchwi (o 23%).

Jak informują eksperci IERiGŻ w październiku 2018 r., w porównaniu z październikiem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 145%), kapusty białej (o 132%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 111%), marchwi (o 88%), cebuli na targowiskach (o 25%), buraków ćwikłowych (o 19%), pomidorów szklarniowych (o 7%) oraz kalafiorów gruntowych i pieczarek (po 5%).

- W zakładach przetwórczych w październiku br., w porównaniu z analogicznym miesiącem ub.r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 160%), kapusty białej (o 100%), buraków (o 20%), brokułów różyczkowanych (o 18%), marchwi na kostkę (o 8%), pomidorów do mrożenia (o 5%) i kalafiorów różyczkowanych (o 4%) - podają eksperci.

We wrześniu br., w porównaniu z sierpniem br., obniżyły się ceny detaliczne cebuli (o 9%), selerów (o 8%), marchwi (o 6%), buraków ćwikłowych (o 5%), papryki (o 4%) i porów (o 2%). Wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 35%), kalafiorów (o 17%), ogórków gruntowych (o 13%) i pieczarek (o 2%). W relacji do cen detalicznych z września ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 37%), kalafiorów (o 24%), cebuli (o 18%), ogórków gruntowych i pomidorów (po 10%), porów (o 7%), selerów (o 6%), buraków ćwikłowych (o 5%) a obniżyły się ceny papryki (o 6%).W sierpniu br., w porównaniu z sierpniem ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja marynat (o 42%) i warzyw mrożonych (o 20%), a wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 71%) i soku pomidorowego (o 32%).

 - Eksport warzyw świeżych w sierpniu 2018 r. wyniósł 44,3 tys. t, a jego wartość 26,7 mln EUR. W porównaniu z sierpniem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 18%, a jego wartość wzrosła o 9%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kalafiorów (o 50%), ogórków (o 31%) i pomidorów (o 30%). W tym samym czasie wyeksportowano 53,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 43,0 mln EUR - zauważają analitycy IERiGŻ.

W porównaniu z sierpniem 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 2%, a jego wartość wzrosła o 1%. Obniżył się wolumen eksportu suszy (o 31%) oraz konserw (o 2%). W sierpniu 2018 r. zaimportowano 10,8 tys. t warzyw świeżych tj. o 30% mniej niż w sierpniu ub.r. Wartość ich importu wyniosła 11,5 mln EUR, tj. o 28% mniej niż w sierpniu ub.r. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu papryki (o 60%), marchwi (o 52%), kapusty (o 48%), czosnku (o 46%), cebuli (o 31%), pomidorów (o 28%) i ogórków (o 18%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 21,6 tys. t, tj. 4% mniej niż w sierpniu ub.r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 21,4 mln EUR i zmniejszyła się w porównaniu z sierpniem ub.r. o 3%.

- Obniżył się import mrożonek (o 10%), suszy (o 3%) i koncentratu pomidorowego (o 2%). W sierpniu 2018 r. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 36,8 mln EUR wobec dodatniego (35,6 mln EUR) w sierpniu 2017 r. W okresie styczeń-sierpień br. saldo handlu warzywami i ich przetworami było ujemne i wyniosło 96,7 mln EUR. W porównaniu z analogicznym okresem ub.r. (-112,1 mln EUR) deficyt w handlu zagranicznym obniżył się o 15,4 mln EUR - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.