Różnorodność odmian dyni – wiele możliwości zastosowania

Autor: Iwona Bednarczyk/www.sadyogrody.pl 24 listopada 2017 09:03

Różnorodność odmian dyni – wiele możliwości zastosowania fot. shutterstock.com

Producenci decydują się na uprawę dyni, ponieważ szerokie zastosowanie tego warzywa stwarza duże możliwości zbytu.

 Bogactwo odmian stwarza bardzo szerokie możliwości zastosowania tego warzywa. Miąższ dyni zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy) stad często dynie przeznaczone są bezpośredniego spożycia. Dynia znajduje również zastosowanie w przetwórstwie do produkcji przecierów, soków, dżemów. Z roku na rok rośnie zainteresowanie konsumentów tym warzywem stąd też dla producentów otwierają się szersze możliwości zbytu.

Oprócz wyżej wymienionych najbardziej popularnych kierunków użytkowania dynię wykorzystuje się w cukiernictwie w postaci barwnika karotenowego, z nasion dyni tłoczy się oleje wykorzystywane w przemyśle spożywczym, dynię w formie suszu, świeżych owoców lub kiszonki można wykorzystać na paszę dla zwierząt.

Odmiana dyni olbrzymiej Masa owoców Zastosowanie
Amazonka 1-1,5 kg Przetwórstwo
Ambar 2-4 kg Przetwórstwo, przemysł cukierniczy, bezpośrednie spożycie, pasza da zwierząt
Aura F1 3-4 kg Przetwórstwo, bezpośrednie spożycie
Bambino 15 kg Przetwórstwo, bezpośrednie spożycia
Melonowa Żółta Do 30 kg Przetwórstwo, bezpośrednie spożycie
Otylia F1 Do 30 kg Przetwórstwo, bezpośrednie spożycie, pasza dla zwierząt
Odmiana dyni zwyczajnej Masa owoców Zastosowanie
Danka Polka Do 3 kg Uprawa na nasiona, bezpośrednie spożycie, przemysł cukiernictwie
Miranda 3-4 kg Przetwórstwo, bezpośrednie spożycie
Makaronowa warszawska 2-3 kg Bezpośrednie spożycie

Tabelka Zastosowanie odmian dyni najczęściej wybieranych przez producentów.

Na giełdach spożywczych co roku można otrzymać różne odmiany dyni. Ceny hurtowe wahają się w zależności od odmiany, jakości owoców i przeznaczenia. W tym roku w listopadzie na giełdach hurtowych za kg dyni oferowane są ceny w zakresie 1– 2 zł/kg.
Producenci coraz częściej decydują się na uprawę dyni, ponieważ szerokie zastosowanie tego warzywa stwarza duże możliwości zbytu. W 2016 roku eksport dyni wyniósł 1,1 mln euro, a w tym roku (za okres od stycznia do lipca) 450 tys. euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI