
Intensywny rozwój produkcji szklarniowej w Rosji zapewnia dostępność świeżych warzyw przez cały rok. W 2021 r. wielkość zbiorów ze szklarni zimowych została wyniosła ponad 1,4 mln ton produktów, pobijającym tym samym rekord z 2020 roku - informuje east-fruit.com.
Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej informuje, że produkcja ogórków wyniosła co najmniej 830 tysięcy ton, a pomidorów - 590 tysięcy ton. Oczekuje się, że do 2025 roku wielkość produkcji warzyw w całorocznych szklarniach będzie wynosić co najmniej 1,6 mln ton.
Wolumeny zbiorów rosną, głównie dzięki oddawaniu do użytku nowych kompleksów i modernizacji istniejących obiektów. W 2021 r. ich łączna powierzchnia wzrosła o 6 proc., z 3 tys. do 3,2 tys. ha.
Ponadto, dzięki zastosowaniu odmian wysokoplennych i nowoczesnych technologii uprawy, plonowanie roślin warzywnych corocznie wzrasta. Wydajność w najnowocześniejszych szklarniach może osiągnąć około 100 kg / metr kwadratowy w przypadku pomidorów i ponad 160 kg / metr kwadratowy w ogórkach.
Intensywny rozwój upraw warzyw szklarniowych jest ułatwiany przez rządowe środki wsparcia, przede wszystkim preferencyjne kredyty inwestycyjne. Należy zauważyć, że od 2021 r. istnieje możliwość wspierania dodatkowo przedsiębiorstw szklarniowych w ramach priorytetowych kierunków rozwoju kompleksu rolno-przemysłowego. Oprócz tego, od 2022 roku zacznie działać nowy mechanizm rekompensaty części wydatków na budowę szklarni w regionach Dalekiego Wschodu.
Według Michaiła Głuszkowa, dyrektora Krajowego Związku Producentów Owoców i Warzyw, miniony rok przyniósł kolejne rekordy w branży. Szczególnie szybko rośnie produkcja pomidorów, co znajduje odzwierciedlenie w spadku importu o 10-15 proc. Związek przewiduje, że wzrost w sektorze warzyw pod osłonami będzie kontynuowany w przyszłym roku. W przyszłości, w miarę nasycania się rynku krajowego, rozwijać się będzie również eksport.
CHF
4,47 0,01%
GBP
5,39 0,30%
USD
4,31 0,00%
ON
7,27 -18 gr
LPG
3,64 -2 gr