W ciągu dziesięciu lat eksport polskich pieczarek podwoił się. Nawet teraz w czasie pandemii, wcale nie słabnie, ale widoczne są zmiany - podaje Agrobiznes w TVP.
Reklama
Eksperci szacują, że chociaż w tym sezonie sprzedaż świeżych grzybów zmniejszy się, to wzrośnie przetworzonych - mrożonych lub konserwowych.
Już dziś wartość eksportu szacowana jest na blisko 490 mln euro. To rozwojowy rynek, rośnie powierzchnia upraw i produkcja pieczarek w Polsce - co roku o kolejne 5 tys. ton. W ubiegłym roku zbiory wyniosły 340 tys. ton.
Ceny pieczarek są stabilne. Na rynkach hurtowych kilogram jest wyceniany od 6,5-8 zł.
Niemcy, Francja i Dania to trzej główni europejscy odbiorcy polskich pieczarek. Z krajów poza unijnych najchętniej kupują je Brytyjczycy.
Więcej w programie Agrobiznes w TVP.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze