Rośnie podaż warzyw korzeniowych. Ceny spadają



Agrobiznes w TVP - 05 grudnia 2019 13:15


Najpierw słoneczna pogoda sprzyjała warzywom ciepłolubnym - papryce i pomidorom – a teraz rośnie podaż warzyw korzeniowych. Okazuje się, że więcej niż początkowo przypuszczano możemy zebrać kapusty, marchwi, pietruszki i cebuli – podaje Agrobiznes w TVP.

Mimo niesprzyjającej uprawom pogodzie warzywa korzeniowe w tej sytuacji poradziły sobie całkiem nieźle. Sezon wegetacyjny podobnie jak poprzednio był dla upraw gruntowych bardzo trudny ale niesprzyjąjące warunki odczuły głównie odmiany wczesne.

Według wrześniowych szacunków GUS zbiory warzyw miały wynieść 3 800 000 ton, czyli o 8 proc. mniej niż w 2018 roku. Jednak wygląda na to, że prognozy te trzeba będzie skorygować bo zbiory warzyw gruntowych mogą być zbliżone do ubiegłorocznych. I to nie tylko u nas, ale i w innych Europejskich krajach.

A gdy rośnie podaż, spadają ceny. Rekordzistką spadów jest pietruszka – jej cena w skupie nieznacznie przekracza 2 zł/kg, a przed rokiem sięgała niemal 6 zł/kg. W ciągu roku prawie o połowę spadły ceny marchwi i cebuli. Marchew kosztuje teraz niecałe 0,70 zł/kg. Cebula poniżej 1 zł/kg. Staniała też kapusta. Tyle samo co przed rokiem kosztują za to buraki.

Więcej w programie Agrobiznes w TVP.