Przechowalnictwo warzyw – nowoczesne technologie a możliwości ograniczenia strat

Autor: KZ/ www.sadyogrody.pl 30 listopada 2020 11:13

Przechowalnictwo warzyw – nowoczesne technologie a możliwości ograniczenia strat Brokuły przeznaczone do przechowania należy zbierać w fazie gdy róże są w pełni wykształcone, jędrne, zwarte/ fot. shutterstock

Innowacyjne technologie - kontrolowaną i dynamicznie kontrolowaną atmosferę stosuje się w przechowalnictwie, aby wydłużyć okres podaży warzyw na rynek przy zachowaniu ich najwyższej jakości. O możliwościach przechowywania warzyw w nowoczesnych technologiach mówiła dr Maria Grzegorzewska z Instytutu Ogrodnictwa podczas szkolenia pt. „Innowacyjne technologie przechowywania i wykorzystania owoców i warzyw”.

20 listopada br. w Instytucie Ogrodnictwa odbyło się szkolenie online pt. „Innowacyjne technologie przechowywania i wykorzystania owoców i warzyw”, przygotowane w ramach działań zadania 3.5 i 5.1 Programu Wieloletniego (2015-2020).

W Pracowni Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa przeprowadzono badania nad zastosowaniem niskich koncentracji tlenu i dwutlenku węgla w przechowywaniu brokułów i innych warzyw oraz doświadczenia z pozbiorczym traktowaniem warzyw 1-MCP.

Dynamicznie kontrolowana atmosfera (DKA) polega na stałej kontroli parametrów przechowywania i utrzymania stężenia tlenu na najniższym możliwym poziomie, bezpiecznym dla danego gatunku. Stężenie tlenu obniża się nawet do 0,2-0,7 proc. natomiast stężenie dwutlenku węgla utrzymywane jest zwykle na poziomie 0,5-2,0 proc. Porównując dynamicznie kontrolowana atmosferę z kontrolowana atmosferą (KA), poziom tlenu w DKA jest stale dostosowany aktywności oddechowej przechowywanego produktu, podczas gdy w KA stężenie tlenu jest utrzymywane na stałym (ustalonym wcześniej) poziomie przez cały okres przechowywania.

Pierwszym gatunkiem, który wzięto do badań był brokuł – odmiany Partenon i Monaco. Po 100 dniach przechowywania w temperaturze 0-1 st. C oceniano brokuły pod względem ich jakości.

Wyniki wskazują, że brokuły bardzo pozytywnie zareagowały na zastosowanie DKA i KA z niskim stężeniem tlenu i dwutlenku węgla. Zachowały ładny kolor i zwięzłość. W czasie przechowywania w nowoczesnych technologiach również wykazały mniejszą podatność na gnicie, co przełożyło się na lepszą wartość handlową. Odmiana Partenon najlepiej przechowywała się w DKA 0,5 proc. stężeniem CO2 i 1 proc. stężeniem CO2. Brokuły z DKA zachowały lepszą jakość róż ale również lepsza jakość łodygi.

Gorszą jakością przechowalniczą odznaczała się odmiana Monaco. Po przechowaniu róże miały gorszą jakość niż Partenon. Brokuły z kontrolnych kombinacji nie nadawały się do handlu, podczas gdy brokuły z kombinacji KA i DKA utrzymały wartość handlową. Odmiana Monaco wykazała również trochę gorszą jakości sensoryczną. Brokuły z DKA najlepiej przechowały się w kombinacjach z 2 proc. stężeniem CO2.

Kontrolowana atmosfera i dynamicznie kontrolowana atmosfera wpłynęły na ograniczenie gnicia i żółknięcia brokułów w czasie przechowywania, a tym samym na utrzymanie lepszej jakości róż niż normalna atmosfera. Pomiary fluorescencji chlorofilowej wskazywały, że stres spowodowany zbyt niską zawartością tlenu dla brokułów, występował przy zawartości tlenu poniżej 0,4 proc.

W innym doświadczeniu oceniano jakość czterech odmian sałaty kruchej w trakcie przechowywania przez 2 sezony w dwóch DKA, jednej standardowej kontrolowanej atmosferze oraz dwóch kombinacjach kontrolnych. Sałata była przechowywana w temperaturze 0 st. C – w pierwszym sezonie przez 35 dni, a w drugim przez 28 dni.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.