
Produkcja warzyw w Rosji jest w stanie pokryć do 86 proc. krajowego zapotrzebowania. Tylko w 2014 roku zostało wyprodukowane 15 mln ton świeżych warzyw, czyli o 2,4 proc. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku – podaje freshplaza.it.
69,3 proc. całej produkcji świeżych warzyw pochodzi z małych gospodarstw rodzinnych, 16,8 proc. z dużych gospodarstw rolnych zaś 13,9 proc. to produkcja w firmach prywatnych.
W Rosji całość gruntów poświęconych na uprawę warzyw to ponad 670 ha. Począwszy od 2011 roku, areał upraw maleje. Prawie 90 proc. produkcji uprawia się na polu przez co rolnicy są całkowicie uzależnieni od pogody.
W tym kraju uprawia się głownie ziemniaki, kapustę, pomidory, cebulę, marchew, ogórki, dynie, cukinie i czosnek.
Tendencja do wzrostu produkcji owoców i warzyw sukcesywnie maleje: od 2006 do 2013 areał upraw warzyw zmniejszył się z 60 proc. do 46 proc.
Według analityków możliwe jest zwiększenie produkcji, jednak wymaga to pomocy z strony władz państwowych.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
CHF
4,70 -0,41%
GBP
5,33 0,11%
USD
4,32 -0,12%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr