W bieżącym roku siew warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju odbył się w zalecanych terminach, lecz w niektórych rejonach był opóźniony od kilku do kilkunastu dni.
Opóźnienia dotyczyły przede wszystkim gatunków ciepłolubnych (produkowanych przeważnie z rozsady), takich jak: dynia, ogórek, pomidor, czy papryka. Ze względu na niedostateczną ilość opadów i bardzo niską wilgotność gleby notowaną w kolejnych dniach okresu wegetacyjnego, wschody warzyw często były nierównomierne i relatywnie słabe. Jedynie na plantacjach, na których stosowano nawadnianie, problem braku wody był mniej widoczny.
Jak podaje GUS, warunki atmosferyczne w okresie wschodów roślin sprzyjały stosowanej ochronie chemicznej przed patogenami i szkodnikami, jednak utrudniały przyswajanie składników odżywczych zawartych w nawozach mineralnych.
Zaopatrzenie w nasiona w bieżącym sezonie przeważnie odpowiadało potrzebom producentów. Największy problem stanowiło ograniczenie dostępności większości nawozów mineralnych z powodu znacznego wzrostu ich cen.