Produkcja rozsady dobrej jakości – na jakie czynniki zwrócić uwagę?

Autor: Iwona Bednarczyk/www.sadyogrody.pl 12 marca 2018 08:04

Produkcja rozsady dobrej jakości – na jakie czynniki zwrócić uwagę? fot. shutterstock.com

Temperatury rosną – to jeden z sygnałów, że nadchodzi wiosna. Zahartowana rozsada z mocnym, odpowiednio wykształconym systemem korzeniowym, to dobry punkt wyjścia w uprawie polowej warzyw. Jakie czynniki są ważne w produkcji rozsady?

Produkcja rozsady chociaż pracochłonna, to jest celowa, szczególnie w przypadku warzyw ciepłolubnych. Takie gatunki jak: pomidory, papryka, bakłażan, melon, można wysadzać do gruntu dopiero wtedy, kiedy minie okres przymrozków, czyli od połowy maja. Jak przygotować rozsadę warzyw? Samodzielne wyprodukowanie zdrowej rozsady warzyw nie przysparza większej trudności, chyba, że jest to produkcja wielkotowarowa. Produkcję rozsady zaczynamy od wyboru odpowiedniego podłoża i pojemników. Można zastosować podłoże do produkcji rozsady lub substrat torfowy oparty na udziale torfu wysokiego.

Młodym siewkom należy zapewnić odpowiednie warunki do rozwoju. Przede wszystkim kiełkujące nasiona wymagają temperatur 18-25 st. C, stałej wilgotności i dostępu do światła. Zbyt mała ilość światła prowadzi do wylegania siewek. Po skiełkowaniu siewek, należy przeprowadzić zabieg pikowania (gdy rośliny wykształcą 2- 3 liście właściwe). Nie wszystkie warzywa dobrze reagują na ten zabieg. Do warzyw, które można pikować zaliczamy: pomidora, kapustę, paprykę, selera i kalafiora. Pikowanie przede wszystkim wzmacnia system korzeniowy rośliny i zapewnia jej więcej miejsca do rozwoju. Kolejnym ważnym zabiegiem o którym nie można zapomnieć jest hartowanie roślin. Zabieg ten przeprowadza się na 10- 14 dni przed wysadzeniem siewek do gruntu. W tym celu obniża się temperaturę i ogranicza podlewanie. Zahartowane rośliny lepiej przyjmują się w gruncie i lepiej znoszą wahania temperatury. Gdy siewki warzyw osiągną odpowiednie rozmiary wysadzamy je do gruntu.

Termin przygotowania rozsady zależy od gatunku warzywa oraz jego wymagań. Rozsadę zaczynamy przygotowywać w okresie zimowym i wczesnowiosennym. Jakie czynniki są ważne w produkcji rozsady dobrej jakości? Należy pamiętać o podstawowym fakcie, że dobra jakość wyprodukowanej rozsady rzutuje na późniejsze plony.

Oprócz wyżej wymienionych czynników produkcyjnych takich jak: odpowiednie podłoże, odpowiednio dobrane pojemniki, zabiegi wykonywane podczas produkcji rozsady oraz czynników środowiskowych: wilgotność, światło i temperatura, przy produkcji rozsady trzeba zwrócić baczną uwagę na jakość używanego do wysiewu materiału siewnego.

Materiał siewny powinien charakteryzować się dobrą siłą kiełkowania. Większość nasion sprzedawanych przez firmy nasienne zaprawiona jest zaprawami nasiennymi chroniącymi rośliny w początkowej fazie wzrostu przed chorobami, głównie pochodzenia grzybowego. Nasiona, zwłaszcza te drobne nie można przykrywać zbyt grubą warstwą podłoża. Nie można też przykrywać nasion samym tylko torfem, który po wyschnięciu tworzy skorupę, przez którą ciężko jest przebić się młodym siewkom. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, aby podłoże nie uległo przesuszeniu. W tym celu pojemniki z nasionami po wysiewie przykrywa się folią, która zapewnia odpowiedni poziom wilgotności.

Samodzielna produkcja rozsady warzyw, czy kupno gotowej rozsady?

Wszystko zależy od tego jak dużą produkcję planujemy. W uprawach amatorskich możemy podjąć się samodzielnej produkcji rozsady, która w gruncie rzeczy nie jest trudna. Jeśli natomiast nasza produkcja jest produkcją wielkotowarową nastawioną na pozyskiwanie obfitych plonów o zadowalającej jakości, warto pomyśleć o zakupie gotowej rozsady z gospodarstw specjalizujących się w tego typu produkcji. Zaletą takiego rozwiązania jest pozyskanie zdrowych, dobrze ukształtowanych, odpowiednio odżywionych siewek, które stanowią podstawowe ogniwo wielkotowarowej warzywnej produkcji polowej. Ponadto gospodarstwa specjalizujące się w produkcji rozsady warzyw posiadają nowoczesne linie technologiczne, przez co można oczekiwać rozsady najwyższej jakości dostarczonej w odpowiednim terminie.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.