Warto postawić na uprawę roszponki warzywnej z uwagi na możliwość zwiększenia asortymentu warzyw liściowych przez okres późnojesienny i zimowy. Warzywo to wyróżnia się lekko orzechowym smakiem (bez goryczy), przez co stanowi idealny komponent do popularnych na krajowym rynku mieszanek sałatkowych.
Nasiona roszponki z przeznaczeniem na zbiór jesienny można wysiewać do gruntu od końca lipca, aż do ostatnich dni sierpnia. W późniejszym terminie prowadzone są uprawy na zbiór w miesiącach zimowych i wczesną wiosną, przy zastosowaniu okryć z folii.
Roszponka warzywna dobrze plonuje w warunkach klimatycznych naszego kraju. Znosi spadki temperatury do -8 st. C, dzięki temu może być pozostawiana w gruncie przez miesiące zimowe. Pod plantacje warto przeznaczać stanowiska słoneczne i gleby próchniczne, średnio zwięzłe, o pH 6,0-7,0. Roszponka korzystnie reaguje na nawożenie obornikiem, zastosowanym w drugim roku przed planowanym terminem uprawy.
W warunkach suszy należy pamiętać o regularnym nawadnianiu uprawy, bowiem roszponka, z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy jest wrażliwa na niedostatek wody. Istotne znaczenie w uzyskaniu plonu dobrej jakości ma regularne usuwanie chwastów. Zagrożeniem w uprawach poplonowych mogą być szkodniki, tj. mszyce, a także miniarki żerujące na liściach.
Do zbioru roszponki przystępuje się w październiku - w zależności zagospodarowania plonu pozyskiwane mogą być pojedyncze liście. Należy podkreślić, że z upraw poplonowych producenci uzyskują wyższe plony niż wiosną. Roszponka podobnie jak inne warzywa liściowe powinna być dostarczana na rynek bezpośrednio po zbiorze.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze