
Oberżyna uprawiana jest na duża skalę w tunelach foliowych na Południu Mazowsza. Produkcja tego warzywa rozwija się także w innych regionach kraju. Dlaczego warto uprawiać oberżynę i jak to zrobić? Podpowiadamy!
Oberżyna (Solanum melongena) należy do gatunków wybitnie ciepłolubnych. Dlatego też w polskich warunkach klimatycznych warzywo to uprawiane jest na dużą skalę przede wszystkim pod osłonami - w tunelach foliowych bądź w szklarniach.
W niesprzyjających warunkach klimatycznych oberżyna jest narażona na spadki temperatury, które znacznie obniżają wzrost i plonowanie.
Optymalna temperatura powietrza do wzrostu oberżyny w ciągu dnia powinna mieścić się w zakresie 25-28 st. C. W nocy zaś 16-18 st. C. Warzywo to ma również wysokie wymagania dotyczące temperatury podłoża, która w okresie rozwoju powinna wynosić powyżej 20 st. C. Oberżyna preferuje gleby ciepłe, zasobne w substancję organiczną, o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych. Odczyn powinien być lekko kwaśny (pH 6,0-6,5). Nawożenie roślin należy prowadzić na wynikach analizy chemicznej gleby.
Producenci rozpoczynają wysiew nasion oberżyny od połowy stycznia do połowy marca. Okres produkcji rozsady trwa zwykle około 8-10 tygodni. Rośliny w fazie 6-8 liści właściwych wysadza się następnie do nieogrzewanych tuneli foliowych w połowie marca - maj. Rozsada przed sadzeniem powinna być zahartowana.
Oberżynę zaleca się prowadzić na 3-4 pędy główne, dzięki temu można uzyskać pokaźny plon z uprawy.
Uprawy pod osłonami należy stale monitorować. Konieczne jest cięcie i formowanie roślin, w celu zapewnienia odpowiednich warunków świetlnych. Pędy boczne uszczykuje się za pierwszym lub drugim liściem lub zawiązkiem. Oberżyna jest wrażliwa zarówno na nadmiar, jak i brak wody, zwłaszcza w okresie rozwoju wegetatywnego oraz owocowania.
Rośliny należy monitorować pod kątem chorób i szkodników. Oberżyna jest podatna na choroby - suchą zgniliznę wierzchołkową, szarą pleśń, zgniliznę twardzikową. Atakowana jest także przez szkodniki, takie jak mącznik szklarniowy, wciornastki, przędziorek - szklarniowiec i chmielowiec, stonka ziemniaczana czy mszyce.
Zbiór oberżyny należy rozpocząć gdy owoce osiągną fazę dojrzałości konsumpcyjnej, wówczas mają już ciemnofioletową, błyszczącą skórką i są dość duże. Oberżynę zbiera się z 2-3 cm szypułką i przeznacza do sprzedaży.
Oberżyna zdobywa coraz większą popularność w sezonie letnim. Kierowana jest na rynek świeżych warzyw, ale również na potrzeby przetwórstwa.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,75 -0,26%
GBP
5,34 -0,10%
USD
4,35 -0,51%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr