
Obecnie trwa zbiór ekologicznej marchwi z Dolnej Saksonii. Pomimo wysokich temperatur i uporczywej suszy latem, produkcja ekologiczna tego warzywa wzrosła a jakość jest na odpowiednim poziomie. Popyt na to warzywo nie maleje - podaje Freshplaza.
W wyniku kryzysu spowodowanego COVID-19 w Niemczech zaobserwowano wzrost popytu na marchew ekologiczną. Wysoki popyt doprowadził do odpowiedniego wzrostu cen w przypadku niektórych grup produktów, ale nie w przypadku marchwi ekologicznej, która jest obecnie na mniej więcej tym samym poziomie cenowym, co w roku poprzednim.
Jak podaje Freshplaza, na rynku niemieckim panuje obecnie "moda" na marchew pochodzącą z produkcji ekologicznej. Wzrost spożycia marchwi z upraw certyfikowanych jest, w ocenie znawców branż, między innymi wynikiem wybuchu pandemii koronawirusa.
CHF
4,70 -0,26%
GBP
5,26 -0,51%
USD
4,29 0,29%
ON
7,65 2 gr
LPG
3,20 4 gr