
Pomidory są warzywami bardzo lubianymi przez konsumentów. Dostępne mamy różne rodzaje i kolory tych warzyw. Czym się różnią czerwone pomidory od żółtych? Które są zdrowsze? Odpowiadamy.
Na rynku dostępna jest cała gama pomidorów żółtych - od koktajlowych po wielkoowocowe. W zależności od rodzaju pomidorów - podłużne, daktylowe, koktailowe, wielkowocowe czy gruszkowe - możemy je znaleźć również w wersji z żółtą skórką. Jedną z popularniejszych odmian wielkoowocowych jest 'Złoty Ożarowski'. To bardzo smaczna odmiana o kulistym, lekko spłaszczonym kształcie. Znane i lubiane są również odmiany 'White Beauty', 'Summer Cider', 'Azoycha', 'Pineapple Pig'.
Małe, pomidorki koktailowe w żółtej wersji to najczęściej odmiany ‘Blondknopfchen’, ‘Ola Polka’, ‘Figiel’, 'Santoria', 'Summer Sun', 'Mirabell'.
Małe, pomidorki koktailowe w żółtej wersji to najczęściej odmiany ‘Blondknopfchen’, ‘Ola Polka’, ‘Figiel’, 'Santoria', 'Summer Sun', 'Mirabell'. / fot. shutterstock
Żółte pomidory gruszkowe o typowym kształcie gruszki w żółtym kolorze to odmiany ‘Beans Yellow Pear’, ‘Yellow Pearshaped’.
Na rynku dostępne są również żółte pomidory podłużne - tak zwane śliwkowe. W tej kategorii na uwagę zasługują odmiany ‘Basinga’, ‘Jokato’.
Odpowiedź na to pytanie jest zdecydowanie twierdząca. Podobnie jak tradycyjne, czerwone pomidory zawierają szereg minerałów i witamin. Żółte odmiany pomidorów są bogate w witaminy z grupy B. Ponadto zawierają witaminę C, A i PP.
Żółte pomidory powinny być spożywane ze względu na szerokie działanie zdrowotne. Żółte pomidory obniżają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają chorobom oczu. Ponadto poprawią wygląd i stan skóry, włosów i paznokci. Wzmocnią odporność i wpłyną pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy.
- Zawierają mniej likopenu (substancji barwiącej) niż pomidory czerwone ale za to więcej witaminy C. W smaku słodsze i bardziej aromatyczne, o delikatniejszej strukturze - podaje lokalnyrolnik.pl.
Pomidory żółte, tak samo jak czerwone są tak samo wartościowe ale posiadają nieco mniej likopenu, który jest najcenniejszym składnikiem w pomidorach. Jest to przeciwutleniacz który zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.
Zarówno czerwone, jak i żółte pomidory są równie zdrowe jednak ilość likopenu będzie substancją która wskazywać może na korzyść czerwonych pomidorów.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,69 -0,26%
GBP
5,31 -0,13%
USD
4,29 -0,25%
ON
6,75 -6 gr
LPG
3,11 -1 gr