
Paprykę w warunkach klimatycznych Polski uprawia się z rozsady, której przygotowanie wymaga okresu 7-8 tygodni.
Papryka preferuje gleby luźne, zasobne w próchnicę, przepuszczalne, o pH 6-6,8. W zależności od odmiany, rozsadę w tunelach należy wysadzać w ilości 3-5 szt./m2 i prowadzić na 2-3 pędy. W uprawie zaleca się rozstaw 60-80 cm między rzędami oraz 30-50 cm w rzędach.
Podczas prowadzenia plantacji do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy, m.in. regulacja temperatury i wilgotności powietrza (wietrzenie tuneli), cięcie i prowadzenie roślin. Cięcie pędów, a także zawiązków owoców poprawia dostęp światła do wnętrza rośliny, przez co wpływa na szybsze i lepsze wybarwienie owoców, które dorastają do większych rozmiarów. Ponadto należy usuwać wszystkie pędy uszkodzone, zwiędnięte lub z objawami chorób. Poszczególne pędy (2-3) podwiązuje się sznurkami i prowadzi pionowo.
Uprawę papryki należy regularnie nawadniać. Ściółkowanie podłoża ogranicza utratę wody, a także znaczny rozwój zachwaszczenia. Do tego celu przeważnie stosuje się czarną folię polietylenową lub (ciemna) włókninę polipropylenową. Papryka ma dość duże wymagania pokarmowe. Podstawą prawidłowego nawożenia są wyniki analiz chemicznych gleby.
Paprykę w warunkach klimatycznych Polski uprawia się z rozsady. Najlepszym terminem na wysiewanie papryki będzie koniec lutego do pierwszej dekady marca. Do kiełkowania nasiona potrzebują ciepła i światła, dlatego najlepszym miejscem dla wzrostu roślin będzie szklarnia czy inne ciepłe i jasne miejsce.
W ogrzewanych tunelach foliowych rozsadę najczęściej wysadza się w marcu, zaś w nieogrzewanych - na początku maja.
Papryka należy do roślin ciepłolubnych. Optymalna temperatura wzrostu w ciągu dnia wynosi 22-27 st. C, natomiast w nocy 16-18 st. C. Po posadzeniu rozsady do fazy wiązania owoców, należy utrzymywać wilgotność podłoża na poziomie 70-75 proc., a w dalszym okresie uprawy - 80 proc.
Do gruntu możemy wysadzić rozsadę po połowie maja kiedy to nie będzie już zagrożenia przymrozkami a temperatura będzie odpowiednio wysoka.
Nasiona papryki kiełkują długo i nierównomiernie, nawet do 20 dni. Możemy przyśpieszyć wschody nasion papryki przez moczenie ich przez dwie doby przed siewem w wodzie o temperaturze 25–30 st. C. Nasiona zaprawia się wówczas dopiero po ich osuszeniu. Moczenie nasion papryki przyspiesz wschody o około 2 – 3 dni.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,75 -0,26%
GBP
5,34 -0,10%
USD
4,35 -0,51%
ON
6,81 -20 gr
LPG
3,12 -4 gr