
Nasiona kapusty chińskiej 'pak choi' na zbiór jesienny wysiewane są do gruntu na przełomie lipca i sierpnia. Z sadzeniem rozsady czekamy do połowy tego miesiąca. Uprawa w tym terminie umożliwia uzyskanie wysokiej, dobrej jakości plonów.
W połowie lata panują bardziej korzystne warunki do uprawy tego warzywa, w porównaniu do terminu wiosennego. Na koniec sierpnia przypada termin uprawy kapusty w tunelach foliowych. Zbiór całych rozet przeprowadza się na przełomie września i października.
Jak podają naukowcy, kapusta chińska najlepiej rośnie w temperaturze 16-20 st. C. Wymaga gleb żyznych, o dobrej strukturze i zasobnych w próchnicę. Optymalne wartości pH wynoszą 6,5-7,0. Z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy, warzywo to cechuje się wysokim zapotrzebowaniem na wodę, zwłaszcza w fazie formowania rozet. Pod uprawę warto przeznaczać stanowiska osłonięte od wiatru, lub lekko zacienione.
Nawożenie mineralne powinno być prowadzone na podstawie analiz gleby.
Dla kapusty chińskiej 'pak choi' nieodpowiednimi przedplonami są warzywa z rodziny kapustowatych, ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób czy szkodników. Sadzenie rozsady (na tym samym stanowisku) jest niewskazane przez okres co najmniej 3-4 lat. Podczas uprawy należy pamiętać o regularnym usuwaniu chwastów, w tym przede wszystkim kapustnych, oraz nawadnianiu w okresach suszy.
Wśród producentów znane są dwie grupy odmian kapusty chińskiej 'pak choi', czyli odmiany białoogonkowe, a także typ o zielonych ogonkach, które są szersze u nasady, a blaszki liściowe - jaśniejsze i zaokrąglone. Uprawa tego warzywa rozpowszechniona jest w krajach azjatyckich.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,67 -0,15%
GBP
5,23 0,26%
USD
4,22 0,02%
ON
6,09 3 gr
LPG
2,95 -3 gr