
Bób to znane i lubiane warzywo, chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach. Kiedy sadzić bób? O czym trzeba pamiętać?
W zależności od odmiany i warunków glebowych, siew bobu wykonywany jest zwykle w okresie od końca marca do drugiej dekady kwietnia. Bób może być również wysiewany we wcześniejszym terminie, na początku marca z wykorzystaniem płaskich osłon – w początkowym okresie uprawy.
Możliwa jest również uprawa bobu z rozsady wysadzanej do gruntu pod koniec marca, co umożliwia przyspieszenie zbiorów o około 2 tygodnie.
Bób lubi gleby ciężkie, o dużej pojemności wodnej i uregulowanej gospodarce powietrzno-wodnej. Dobrze rośnie na madach, czarnych ziemiach czy glebach gliniastopiaszczystych. Może być uprawiany również na glebach lżejszych, ale tylko w rejonach o dużej ilości opadów lub przy możliwości nawadniania. Preferuje stanowiska przewiewne, sprzyjających szybszemu obsychaniu roślin. Nie zaleca się uprawy bobu na łatwo przesuszających się glebach piaszczystych. Bardzo ważny jest również odpowiedni odczyn gleby, który powinien być lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego (pH 6,5-7,0). Przy niższym odczynie rośliny słabo się rozwijają.
Bób spośród innych warzyw strączkowych cechuje się dość wysoką odpornością na niskie temperatury. Siewki tolerują przymrozki do -4 st. C. Zaś optymalna temperatura do wzrostu i dalszego rozwoju roślin wynosi 18-22 st. C. Siewu nie należy zbytnio opóźniać, gdyż w warunkach wczesnej wiosny, przy niedoborach wody trudno uzyskać przyzwoite plony.
W początkowym okresie uprawy warto zadbać o regularne odchwaszczenie roślin. Do zasadniczych zabiegów pielęgnacyjnych należy również nawadnianie, odpowiednie zaopatrzenie w składniki pokarmowe oraz ochrona, którą należy prowadzić zgodnie z aktualnym programem ochrony roślin warzywnych.
Zbiór strąków z siewu bezpośredniego rozpoczyna się zazwyczaj w lipcu i trwa do pierwszej dekady sierpnia. Przy uprawie przyśpieszonej (pod osłonami) pierwsze zbiory przypadają na początek czerwca. Strąki w momencie zbioru powinny być dobrze wyrośnięte z wykształconymi nasionami, które – w zależności od odmiany– mogą być barwy karminowo-czerwonej (np. odmiana Karmazyn), bądź jasnozielonej (np. White Windsor, Jankiel Biały).
Najlepszym towarzystwem dla bobu będą warzywa kapustne takie jak kapusta biała, czerwona, brukselka, kapusta pekińska, kalarepa, kalafior i brokuł. Korzystne będzie również sąsiedztwo marchwi, kukurydzy i ziemniaków.
Zdecydowanie odradza się sadzenia obok bobu grochu i fasoli, bowiem są to warzywa z tej samej grupy botanicznej. Unika się takich połączeń ze względu na ryzyko rozprzestrzeniania się tych samych chorób i szkodników. Kiepskim towarzystwem będzie również uprawa pomidora, selera, buraka i pora obok bobu ze względu na ryzyko zacienienia.
Sezon na bób trwa bardzo krótko. Zwykle zaczyna pojawiać się na początku czerwca i trwa do końca sierpnia. W tym roku na rynku hurtowym w Broniszach już można znaleźć niewielkie ilości bobu z krajowych upraw. Obecnie ceny są wysokie - zaczynają się od 29 i sięgają nawet 32 zł/kg.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
CHF
4,62 -0,19%
GBP
5,21 -0,04%
USD
4,19 -0,18%
ON
6,13 -2 gr
LPG
2,92 -2 gr