IERiGŻ: Analiza rynku i cen warzyw

Autor: IERiGŻ-PIB 18 listopada 2019 13:30

IERiGŻ: Analiza rynku i cen warzyw fot. shutterstock

We wrześniu 2019 r., w porównaniu z sierpniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny skupu pietruszki (o 52%), marchwi  (o 36%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 32%), buraków ćwikłowych (o 27%), kalafiorów gruntowych (o 24%), cebuli na targowiskach (o 13%) i pomidorów szklarniowych (o 5%) - czytamy w Raporcie Rolnym opublikowanym przez IERiŻ-PIB.

Wzrosły ceny skupu ogórków do kwaszenia (o 5%) i pieczarek (o 2%). W tym samym miesiącu w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 9%) i pomidorów do mrożenia (o 8%). Obniżyły się ceny skupu fasoli szparagowej (o 26%), marchwi na kostkę (o 14%), kalafiorów różyczkowanych (o 13%), pomidorów do tłoczenia (o 3%) i brokułów różyczkowanych (o 1%).

We wrześniu 2019 r., porównaniu z sierpniem br. w handlu hurtowym obniżyły się ceny pomidorów gruntowych (o 34%), cebuli (o 21%), buraków ćwikłowych (o 18%), kalafiorow gruntowych (o 29%).Wzrosły ceny hurtowe kapusty białej (o 41%), marchwi (o 30%), pomidorów spod osłon (o 8%) i ogórków gruntowych (o 6%). We wrześniu 2019 r., w porównaniu z wrześniem  2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli na targowiskach (o 45%), buraków ćwikłowych (o 26%), pieczarek (o 13%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 7%) i kapusty białej (o 6%). Obniżyły się ceny skupu marchwi (o 22%), kalafiorów gruntowych (o 11%) i pietruszki (o 5%).

W zakładach przetwórczych i chłodniach we wrześniu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny ogórków do konserwowania (o 16%), cebuli obieranej  (o 12%), pomidorów do mrożenia (o 9%), fasoli szparagowej (o 6%) i kalafiorów różyczkowanych (o 3%). Obniżyły się natomiast ceny pomidorów do tłoczenia  (o 3%) i brokułów różyczkowanych (o 1%). Stabilne były ceny skupu marchwi na kostkę.

W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 72%), buraków ćwikłowych (o 56%), pomidorów gruntowych (o 42%), cebuli (o 35%), marchwi (o 34%), pomidorów spod osłon (o 6%), a obniżyły się ceny ogórków spod osłon (o 17%) i ogórków gruntowych (o 1%). W sierpniu 2019 r., w porównaniu z lipcem 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: kapusty białej (o 8%), kalafiorów i selerów (po 7%), pomidorów (o 5%) i pieczarek (o 2%) Obniżyły się natomiast ceny papryki (o 43%), buraków ćwikłowych i marchwi (po 16%), cebuli (o 15%) oraz ogórków gruntowych i porów (po 2%).

W relacji do cen detalicznych z sierpnia 2018 r. wzrosły ceny pomidorów (o 60%), cebuli (o 52%), kapusty białej (o 48%), papryki (o 40%), buraków ćwikłowych (o 39%), selerów i porów (po 36%), ogórków gruntowych (o 24%), pieczarek  (o 9%) oraz marchwi (o 8%). W lipcu 2019 r., w porównaniu z lipcem 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 36%), warzyw mrożonych (o 23%) i marynat (o 19%), a wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 136%).

Eksport warzyw świeżych w lipcu 2019 r. wyniósł 37,0 tys. t, a jego wartość 30,4 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 23%, a jego wartość wzrosła o 4%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży marchwi (o 59%), kalafiorów (o 44%), ogórków (o 38%), pomidorów (o 28%), cebuli (o 19%) i kapusty (o 26%). W tym samym czasie wyeksportowano 30,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 44,6 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 10%, a jego wartość wzrosła o 4%. Wolumen eksportu marynat obniżył się o 21%, suszy o 16%, mrożonek o 10% oraz pieczarek i ich przetworów o 9%.

W lipcu 2019 r. zaimportowano 42,1 tys. t warzyw świeżych, tj. o 73% więcej niż w lipcu 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 36,3 mln EUR, tj. o 100% więcej niż w lipcu 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu kapusty (16-krotnie), cebuli (o 113%), ogórków (o 75%), papryki (o 35%), marchwi  (o 33%), czosnku (o 23%) i pomidorów (o 17%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 24,6 tys. t, tj. o 28% więcej niż w lipcu 2018 r.

Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 24,8 mln EUR i wzrosła o 19% w porównaniu z lipcem 2018 r. Zwiększył się import suszy (o 64%), marynat (o 35%), koncentratu pomidorowego (o 29%), konserw (o 27%), w tym kukurydzy konserwowej (o 30%) i mrożonek (o 11%). W lipcu 2019 r. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 13,9 mln EUR wobec dodatniego (33,1 mln EUR) w lipcu 2018 r. W okresie styczeń-lipiec br. ujemne saldo w handlu osiągnęło poziom 187,2 mln EUR. Deficyt w handlu był wyższy niż w analogicznym okresie 2018 r. o 61,4 mln EUR.


Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI