GUS: Zbiory ogórków i pomidorów dużo mniejsze

Autor: www.sadyogrody.pl 17 grudnia 2021 12:53

GUS: Zbiory ogórków i pomidorów dużo mniejsze Zbiory ogórków zmniejszyły się o ok. 30% i wyniosły niespełna 127 tys. t/ fot. shutterstock

Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) w 2021 r. oszacowano na 3,8 mln t, tj. na poziomie o ok. 1% niższym od produkcji roku ubiegłego. Największy spadek produkcji zanotowano zwłaszcza w przypadku gatunków ciepłolubnych (tj. pomidorów i ogórków) - podaje GUS.

Spadła produkcja ogórka i pomidora w 2021 r.

W porównaniu do roku 2020 zbiory ogórków zmniejszyły się o ok. 30% i wyniosły niespełna 127 tys. t, natomiast zbiory pomidorów zostały ocenione na 158 tys. t, czyli o 15% mniej niż w roku ubiegłym.

Sezon nie sprzyjał uprawie warzyw

Jak podaje GUS, w 2021 r. warunki pogodowe dla uprawy warzyw gruntowych były niekorzystne niemal w całym okresie wegetacji. Ze względu na niskie temperatury dobowe powietrza i częste opady deszczu siewy warzyw były opóźnione. Na większości plantacji były one prowadzone pod koniec marca.

Wschody warzyw były nierównomierne, pojawiała się także konieczność przesiewania upraw. Lipcowe upały wpłynęły na skrócenie okresu wegetacji odmian wczesnych i średniowczesnych. Opady deszczu w sierpniu spowodowały opóźnienie wegetacji odmian późniejszych oraz silne porażenie plantacji chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. W konsekwencji konieczne było stosowanie większej liczby zabiegów ochronnych. Częste opady deszczu
sprzyjały przyrostowi masy warzyw, jednak wpływały też negatywnie na ich jakość i trwałość pozbiorczą (przede wszystkim w przypadku warzyw korzeniowych i cebuli).

 

Zbiory warzyw przy niesprzyjającej pogodzie

Ze względu na dużą wilgotność powietrza i podłoża, pojawiały się utrudnienia w zbiorach, a presja ze strony chorób grzybowych nasiliła się.

Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) w 2021 r. oszacowano na 3,8 mln t, tj. na poziomie o ok. 1% niższym od produkcji roku ubiegłego.

Największy spadek produkcji zanotowano zwłaszcza w przypadku gatunków ciepłolubnych (tj. pomidorów i ogórków).

Produkcję kapusty oszacowano na ponad 687 tys. t, a kalafiorów na ok.
138 tys. t. Zbiory cebuli ukształtowały się na poziomie 617 tys. t, produkcja marchwi została oceniona nieznacznie powyżej 637 tys. t, natomiast produkcję buraków ćwikłowych oszacowano na ok. 239 tys. ton.

Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw została oszacowana na przeszło 1,2 mln t, tj. na poziomie o 17% wyższym niż w roku ubiegłym. Największy wpływ na wzrost produkcji warzyw z tej grupy miały zbiory dyni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI