GUS: Produkcja warzyw gruntowych blisko 2% niższa niż w ubiegłym roku

Autor: www.sadyogrody.pl/GUS 01 października 2021 12:53

GUS: Produkcja warzyw gruntowych blisko 2% niższa niż w ubiegłym roku GUS: Produkcja warzyw gruntowych blisko 2% niższa niż w ubiegłym roku/ fot. shutterstock.com

- Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 3,9 mln t, tj. na poziomie o blisko 2% niższym w porównaniu do roku ubiegłego- podał Główny Urząd Statystyczny.

Warunki pogodowe nie sprzyjały wzrostowi roślin

Jak podaje GUS, w bieżącym roku sezon wegetacyjny w uprawie warzyw gruntowych rozpoczął się z opóźnieniem, które w niektórych regionach kraju wynosiło nawet trzy tygodnie w stosunku do średniej wieloletniej. Warunki pogodowe na początku okresu wegetacji nie sprzyjały wzrostowi roślin, a występujące często opady deszczu utrudniały terminowe prowadzenie prac polowych. W konsekwencji na wielu plantacjach dochodziło do rozwoju chorób grzybowych, zwiększała się też presja ze strony szkodników.

W kolejnych tygodniach na przeważającym obszarze kraju sytuacja poprawiała się, a rozwój roślin wyraźnie przyspieszył. Wysokie temperatury powietrza pod koniec czerwca i w lipcu przyczyniły się do przesuszania gleby. W sierpniu nastąpiło znaczne ochłodzenie i wzrost ilości opadów deszczu. W niektórych rejonach kraju występowały gradobicia i deszcze nawalne, które prowadziły do lokalnych podtopień plantacji. Duża ilość wilgoci korzystnie wpływała na wzrost masy warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, buraków i selerów), natomiast gatunki ciepłolubne (pomidory, papryka i ogórki gruntowe) nie miały w tym czasie optymalnych warunków do rozwoju. Częste opady uniemożliwiały dosuszenie zebranej cebuli, co negatywnie wpłynęło na jej jakość. W uprawie kalafiorów i brokułów problemem była silna presja ze strony szkodników uszkadzających plon handlowy. Znaczące dobowe wahania temperatur w sierpniu skutkowały pękaniem główek kapusty.

Ile wynosi produkcja warzyw gruntowych w 2021 r. ?

Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 3,9 mln t, tj. na poziomie o blisko 2% niższym w porównaniu do roku ubiegłego. Kluczowy wpływ na ostateczną wysokość zbiorów warzyw, szczególnie odmian późnych będą miały warunki dalszej wegetacji, w drugiej połowie września i w październiku. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację pogodową przewiduje się nieznaczne pogłębienie spadku produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu.

Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na ponad 0,7 mln t, a kalafiorów nieznacznie powyżej 142 tys. t. Produkcja cebuli została oszacowana na poziomie 628 tys. t. Zbiory marchwi nie powinny przekroczyć 638 tys. t, natomiast buraków 239 tys. t. Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości ok. 157 tys. t, a ogórków – na niespełna 120 tys. ton.

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ok. 1,2 mln ton. Największy udział w tej grupie mają dynie, a także pietruszka i selery korzeniowe. Ostateczna wysokość zbiorów będzie uzależniona jednak od dalszego przebiegu warunków pogodowych oraz nasilenia chorób grzybowych i żerowania szkodników.

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.