Od połowy września wystąpiły opady deszczu, które pozwoliły na poprawę uwilgotnienia gleby. Warunki końcowej wegetacji dla odmian późniejszych były nieco lepsze, lecz nie wpłynęło to w istotny sposób na wzrost plonowania - informuje GUS.
Długotrwała susza, jaka wystąpiła w sezonie 2018, spowodowała przede wszystkim obniżenie plonów warzyw cebulowych oraz korzeniowych, a w nieco mniejszym stopniu kapustnych. Plonowanie warzyw ciepłolubnych uległo natomiast tylko nieznacznemu obniżeniu. Wysokie temperatury sprzyjały plonowaniu tej grupy warzyw, zwłaszcza pomidorów, a z drugiej strony niedobór wody wpłynął niekorzystnie na ich jakość. Niedostatek wilgoci w glebie spowodował także obniżenie jakości innych gatunków warzyw gruntowych. Na wielu plantacjach zanotowano słabą jakość cebuli, warzyw korzeniowych (marchwi i pietruszki) oraz kapustnych (brokułów i kalafiorów).
Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) oszacowano w 2018 r. na ponad 4,1 mln t, tj. na poziomie nieco niższym od poprzedniej wrześniowej oceny, jednocześnie o ponad 10% niższym od produkcji roku ubiegłego. W porównaniu do sezonu 2017 zanotowano zmniejszenie się produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, przy czym największy spadek odnotowano dla cebuli (o ponad 15%), najmniejszy zaś dla pomidorów (o niespełna 1%) i ogórków (o niespełna 2%). Odnotowano znaczne ograniczenie zbiorów marchwi (o ok. 12%), buraków ćwikłowych (o ok. 11%) oraz kapusty (o ok. 10%). Produkcję kapusty w bieżącym roku oszacowano na ponad 0,9 mln t, a kalafiorów na ok. 220 tys. t.
Zbiory cebuli ocenione zostały na niespełna 565 tys. t, przy czym jakość cebuli z tegorocznych zbiorów jest wyjątkowo słaba. Produkcja warzyw korzeniowych została znacznie ograniczona przez brak odpowiedniej ilości wody w glebie: zbiory marchwi zostały oszacowane na blisko 730 tys.t, a buraków ćwikłowych na ok. 300 tys. t. Tegoroczna produkcja ogórków została oceniona na ponad 245 tys. t, a pomidorów na ok. 253 tys. t. Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie szacuje się na niespełna 0,9 mln t, tj. o ok. 11% mniej niż w poprzednim sezonie i na poziomie nieco niższym niż prognozowany w poprzedniej ocenie - informuje GUS w opublikowanym raporcie "Wynikowy szacunek produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2018 r."