Fusion Gusto zainwestowała w nową szklarnie do produkcji mikro ziół



www.sadyogrody.pl / Freshplaza - 27 stycznia 2020 14:34


Natalia Lewandowska, która w 2012 roku założyła firmę Fusion Gusto - dystrybutora jadalnych kwiatów, mikro ziół, kiełków i innych ekskluzywnych produktów do restauracji, we współpracy z izrealskim partnerem, zainwestowała w nową szklarnię.

Początkowo firma specjalizowała się w dostawach do restauracji w Poznaniu i Wrocławiu, z czasem rozszerzyła zakres dostaw na terenie całego kraju. Oferowany zakres również znacznie się rozszerzył na przestrzeni lat. Początkowo były tylko jadalne kwiaty i świeże cięte zioła. Jako jedna z pierwszych firm w Polsce w 2012 r. Fusion Gusto rozpoczęła dystrybucję mikro ziół sprowadzanych z Izraela. Kiełki w ponad osiemnastu odmianach również dołączyły do ​​asortymentu, a później zaczęto również importować egzotyczne warzywa i owoce importowane z całego świata. 

W ubiegłym roku wspólnie z izraelskim partnerem 2Bfresh, Fusion Gusto zbudowała szklarnię do własnej produkcji mikro ziół.

Nowy zakład produkcyjny w Polsce jest prowadzony przez Natalię i jej siostrę Beatę. Posiada zaawansowaną technologię do produkcji kiełków, które przez cały rok są dostarczane na polski rynek.

Natalia nigdy nie była rolnikiem. - Nie mam wiedzy technologicznej na temat produkcji. Mamy jednak specjalistów w tej dziedzinie - mówi. I podkreśla, że 2Bfresh ma doświadczenie w produkcji.

Na razie Fusion Gusto planuje skupić się na rynku polskim, który według Natalii ma bardzo duży potencjał wzrostu. - W przyszłości planujemy rozszerzyć produkcję o kolejne odmiany mikro ziół i eksportować produkty - mówi.

Mikro zioła to rosnący trend w gastronomii. Jak tłumaczy Natalia Lewandowska, to coś pomiędzy kiełkiem a ziołem. Oprócz atrakcyjnego wyglądu charakteryzują się również bardzo intensywnym aromatem.