
Serwis Freshplaza informuje, że około 160 producentów warzyw spośród 880 plantatorów w Dolnej Saksonii produkuje warzywa według kryteriów ekologicznych. Tutaj faworytami wśród upraw są przede wszystkim marchew a następnie kapusta, cebula oraz buraki i boćwina.
Dane zostały zebrane przez Państwowy Urząd Statystyczny w ankiecie dla rolników roślinnych 2018 , odnosząc się do danych dotyczących uprawy na rok 2017.
Jak podaje Freshplaza, wśród 160 organicznych plantatorów warzyw marchew znajduje się na pierwszym miejscu w statystykach i uprawiana jest na powierzchni 413 hektarów. Następnie prawie 200 hektarów zajmuje cebula i pory.
W następnej kolejności uprawiane są buraki i boćwiny na powierzchni 174 hektarów, a potem takie warzywa jak fasola, groszek, dynie i cukinie o łącznej powierzchni 172 ha, a także warzywa łodygowe, takie jak szparagi, kopry i rabarbar o powierzchni 172 ha.
CHF
4,47 0,01%
GBP
5,39 0,30%
USD
4,31 0,00%
ON
7,27 -18 gr
LPG
3,64 -2 gr