Dolna Saksonia rozwija uprawy eko. Marchew liderem

Autor: sadyogrody.pl/freshplaza.com 11 października 2018 13:48

Dolna Saksonia rozwija uprawy eko. Marchew liderem fot. shutterstock

Serwis Freshplaza informuje, że około 160 producentów warzyw spośród 880 plantatorów w Dolnej Saksonii produkuje warzywa według kryteriów ekologicznych. Tutaj faworytami wśród upraw są przede wszystkim marchew a następnie kapusta, cebula oraz buraki i boćwina.

Dane zostały zebrane przez Państwowy Urząd Statystyczny w ankiecie dla rolników roślinnych 2018 , odnosząc się do danych dotyczących uprawy na rok 2017.

Jak podaje Freshplaza, wśród 160 organicznych plantatorów warzyw marchew znajduje się na pierwszym miejscu w statystykach i uprawiana jest na powierzchni 413 hektarów. Następnie prawie 200 hektarów zajmuje cebula i pory.

W następnej kolejności uprawiane są buraki i boćwiny na powierzchni 174 hektarów, a potem takie warzywa jak fasola, groszek, dynie i cukinie o łącznej powierzchni 172 ha, a także warzywa łodygowe, takie jak szparagi, kopry i rabarbar o powierzchni 172 ha. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI