×

Subskrybuj newsletter
sadyogrody.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Oberżyna - jak ją uprawiać?

Autor: www.sadyogrody.pl 29 stycznia 2023 15:24

Oberżyna - jak ją uprawiać? Jak i kiedy siać oberżynę pod osłonami?/ fot.shutterstock.com

Oberżyna uprawiana jest na duża skalę w tunelach foliowych na Południu Mazowsza. Produkcja tego warzywa rozwija się także w innych regionach kraju. Dlaczego warto uprawiać oberżynę i jak to zrobić? Podpowiadamy!

Oberżyna - warunki klimatyczne i glebowe

Oberżyna (Solanum melongena) należy do gatunków wybitnie ciepłolubnych. Dlatego też w polskich warunkach klimatycznych warzywo to uprawiane jest na dużą skalę przede wszystkim pod osłonami - w tunelach foliowych bądź w szklarniach.

W niesprzyjających warunkach klimatycznych oberżyna jest narażona na spadki temperatury, które znacznie obniżają wzrost i plonowanie.

Jak sadzić oberżynę i jak wybrać podłoże i temperaturę?

Optymalna temperatura powietrza do wzrostu oberżyny w ciągu dnia powinna mieścić się w zakresie 25-28 st. C. W nocy zaś 16-18 st. C. Warzywo to ma również wysokie wymagania dotyczące temperatury podłoża, która w okresie rozwoju powinna wynosić powyżej 20 st. C. Oberżyna preferuje gleby ciepłe, zasobne w substancję organiczną, o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych. Odczyn powinien być lekko kwaśny (pH 6,0-6,5). Nawożenie roślin należy prowadzić na wynikach analizy chemicznej gleby. 

Oberżyna - kiedy rozpocząć wysiew nasion?

Producenci rozpoczynają wysiew nasion oberżyny od połowy stycznia do połowy marca. Okres produkcji rozsady trwa zwykle około 8-10 tygodni. Rośliny w fazie 6-8 liści właściwych wysadza się następnie do nieogrzewanych tuneli foliowych w połowie marca - maj. Rozsada przed sadzeniem powinna być zahartowana.

Oberżynę zaleca się prowadzić na 3-4 pędy główne, dzięki temu można uzyskać pokaźny plon z uprawy.

Uprawa oberżyny - jak pielęgnować oberżynę?

Uprawy pod osłonami należy stale monitorować. Konieczne jest  cięcie i formowanie roślin, w celu zapewnienia odpowiednich warunków świetlnych. Pędy boczne uszczykuje się za pierwszym lub drugim liściem lub zawiązkiem. Oberżyna jest wrażliwa zarówno na nadmiar, jak i brak wody, zwłaszcza w okresie rozwoju wegetatywnego oraz owocowania.

Rośliny należy monitorować pod kątem chorób i szkodników. Oberżyna jest podatna na choroby - suchą zgniliznę wierzchołkową, szarą pleśń, zgniliznę twardzikową. Atakowana jest także przez szkodniki, takie jak mącznik szklarniowy, wciornastki, przędziorek - szklarniowiec i chmielowiec, stonka ziemniaczana czy mszyce.

Kiedy zbierać oberżynę i jak to zrobić?

Zbiór oberżyny należy rozpocząć gdy owoce osiągną fazę dojrzałości konsumpcyjnej, wówczas mają już ciemnofioletową, błyszczącą skórką i są dość duże. Oberżynę zbiera się z 2-3 cm szypułką i przeznacza do sprzedaży. 

Oberżyna zdobywa coraz większą popularność w sezonie letnim. Kierowana jest na rynek świeżych warzyw, ale również na potrzeby przetwórstwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI